Twitch je postigao dogovor s Nacionalnim udruženjem izdavača muzike (NMPA), ali to još uvijek ne bi streamerima omogućilo pristup pjesmama koje mogu legalno koristiti. U stvari, kako ističe Billboard, to uopće nije posao licenciranja. Prema publikaciji, usluga striminga uživo u vlasništvu Amazona napravila je financijsko poravnanje za prošlu upotrebu licencirane muzike na platformi. Twitch je autorima u e-mailu također rekao da sastavlja novi proces koji izdavači i nositelji prava mogu koristiti za prijavljivanje sadržaja.

Novi proces se razlikuje od DMCA-e i započeće upozorenjem umjesto kazne. Kada nosilac prava prijavi prenos, Twitch će izdati upozorenje i ukloniti isječke koji sadrže neovlaštenu muziku. U slučaju flagrantnog kršenja – recimo, ponovnog emitovanja koncerata i curenja neobjavljenih pjesama – tada Twitch može izreći potpunu kaznu, zavisno od istorije korisnika.

https://twitter.com/Futterish/status/1440390570761809930

U svojon emailu Twitch navodi da novi proces više oprašta korisnicima koji su možda nenamjerno uhvatili muziku koju nemaju ovlaštenja koristiti u svojim tokovima. Mike Futter iz Virtual Economy Podcasta napominje, međutim, da novi proces samo olakšava muzičkim izdavačima označavanje korisnika i da ne čini stvari boljim za kreatore. Strimeri ne mogu osporiti prijavu ako su označeni zbog kršenja. Twitch će jednostavno ukloniti njihove videozapise. Čak i korisnici koji su prethodno osigurali prava na korišćenje muzičkog djela mogu ostati bez svog sadržaja ako su lažno označeni.

Billboard kaže, međutim, da su se Twitch i NMPA takođe dogovorili oko vremenskog okvira za iscrpljivanje načina na koji će se muzika dalje koristiti na platformi. Twitch navodno nudi članovima NMPA-e ugovor o uključivanju koji omogućava buduću saradnju. Što se tiče novog procesa izvještavanja, platforma je kreatorima rekla da će dostaviti više informacija u narednim sedmicama.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.