Twitteru je naloženo da obezbijedi detalje o tome šta preduzima kako bi se izborio sa govorom mržnje na ovoj mreži.

Američka kompanija „Twitter“ mora da objavi detalje o tome šta preduzima kako bi se uhvatila u koštac sa govorom mržnje na svojoj mreži u Francuskoj, saopštio je Pariski apelacioni sud.

To je, kako ocjenjuje Rojters, svojevrsna pobjeda za grupe koje tvrde da ova društvena mreža ne čini dovoljno da suzbije takve sadržaje.

Tom presudom je potvrđena odluka jednog nižeg suda koji je naložio „Twitteru“ da obezbijedi detalje o broju, nacionalnosti, lokaciji i govornom jeziku ljudi koji su angažovani da se bore sa onlajn govorom mržnje.

Brojne tehnološke firme su optužene da rade premalo na rješavanju onlajn zloupotreba, navodi Rojters.

Tako je Britanija u maju prošle godine saopštila da će društvene mreže, u skladu sa najavljenim novim zakonom, biti kažnjene sa do 10 odsto svog prometa ili 18 miliona funti (25 miliona dolara) ako ne uspiju da suzbiju onlajn zloupotrebe kao što su rasistički komentari iz mržnje, dok bi se viši menadžeri mogli suočiti sa pokretanjem krivičnog postupka.

(B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.