Nakon dugogodišnjih, uspješnih naučnih istraživanja na Tehničkom univerzitetu u Beču je otvoren i prvi centar za oblast vještačke inteligencije i mašinskog učenja ili „machine learning“

 

Centar za vještačku inteligenciju i mašinsko učenje će uvezivati i umrežavati rad različitih instituta i fakulteta, njihove metode i ciljeve rada, kako bi se Tehnički univerzitet u Beču svrstao među vodeće naučne institucije za ovu oblast u svijetu. Ovako stečeni know-how će nuditi i drugim kompanijama iz ove industrije.

Vještačka inteligencija i mašinsko učenje određuju sve više našu svakodnevicu, čak i onda kada toga nismo svjesni. Kompjuterski algoritmi nam npr. predlažu videa, koji bi mogli da nam se svide, pomažu u automobilu da pronađemo pravu rutu i stignemo bezbjedno do odredišta.

Postoje i sasvim različiti pristupi ovim oblastima o kojima diskutuju različiti stručnjaci u stručnim časopisima i na simpozijima.

Na polju klasične ili simbolične vještačke inteligencije, inteligencija se pokušava simulirati uz jasno definisana pravila. Algoritam pritom postupa na logičan način.

Mašinsko učenje se bavi poboljšanjem tih algoritama kroz obradu velike količine podataka, razne modele i simulacije kako bi se došlo do novih saznanja. Algoritmi se prethodno „treniraju“ na određenim podacima jer samo tako mogu kasnije da ponude smislene rezultate.

Oni ne rade sa objektima čije značenje mora biti definisano, već traže optimalna rješenja prema unaprijed određenim kriterijima. Moguće primjene sežu od robotike do automatizovanih analiza rendgenskih slika.

Centar za vještačku inteligenciju i mašinsko učenje će ove dvije oblasti da spoji u tzv. „explainable Artifical Intelligence“. To znači da će se ubuduće moći razumjeti kako vještačka inteligencija dolazi do rezultata i koliko su ti rezultati pouzdani.

(Eurocomm-PR)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.