Čitav projekat gradnje najvećeg podvodnog data centra košta oko 879 miliona dolara

 

Kina počela sa izgradnjom najvećeg svjetskog komercijalnog podvodnog data centra kod obale grada Sanja.

Kina gradi podmorski data centar kako bi se smanjili skupi troškovi hlađenja moćnih računara i servera. Pored toga Kina njegovom izgradnjom nastoji da smanji i upotrebu tradicionalnih izvora energije i naravno da se smanji emisija štetnih gasova.

Data centri skladište i obrađuju internet podatke i troše velike količine energije za hlađenje svojih računarskih mreža. Troškovi napajanja predstavljaju do 70 posto operativnih troškova u data centru u Kini.

Prema navodima, svaki od elemenata podvodnog data centra može da obradi preko četiri miliona fotografija visoke rezolucije u 30 sekundi, što predstavlja procenjene performanse oko 60.000 standardnih desktop PC sistema, koji rade zajedno.

U planu je instaliranje 100 vodootpornih data centar elemenata, u okvitu pomenutog podvodnog sistema, a procena je da će oni moći da obrade 400 miliona HD fotografija u sekundi, snagom šest miliona PC uređaja.

Svaki od data centara je ogroman: veličine do 68.000 kvadratnih metara, što je ekvivalent oko 10 fudbalskih terena. Za premještanje svakog data centra 35 metara ispod površine okeana biće potrebno oko tri sata.

Kina planira da će ovim sistemom uštediti 122 miliona kilovat časova elektriciteta i više od 105.000 tona svježe vode. Razlog je to što će hladna slana voda moći da održava čipove data centara rashlađenim.

Kompanija za pomorsku tehnologiju Highlander sarađuje s lokalnom vladom na izgradnji data centra u moru. Kompanija je saopštila da će pružilac internet usluga Beijing Sinnet Technology upravljati data centrom. Čitav projekat košta oko 879 miliona dolara.

Podvodni centri podataka (data centri) nisu novost – Microsoft ih je sa svojim Project Natick sistemom smjestio u dubine okeana još 2014. godine.

(IT mixer)