Rossgram je ruski Instagram koji počinje sa radom 28. marta, saopštio je internet stručnjak Aleksandar Zobov

 

Roskomnadzor je 14. marta blokirao Instagram u Rusiji, pa su Rusi odlučili da naprave ruski Instagram – Rossgram i biće dostupan i za Android i za iO.

Korisnici Instagrama već su se pomirili sa činjenicom da je društvena mreža blokirana na teritoriji Ruske Federacije. Trenutno neko može pristupiti stranici preko VPN-a, ali čini se da to neće trajati zadugo. Vlasti su se aktivno zauzele za blokiranje VPN servisa i vjerovatno će uskoro biti nezakonito imati instaliranu aplikaciju na telefonu.

Rossgram bi trebao postati punopravna zamjena za Meta Instagram i, očigledno, dugo je razvijan. Na Rossgram-ovoj stranici VKontakte navodi se da je aplikacija počela da se kreira unaprijed, a web stranica Rossgrama se pojavila na dan kada je Instagram blokiran u Rusiji.

Blokiran je i Facebook, Meta je označena kao ekstremistička organizacija i sa njima je u najvećoj državi svijeta završeno.

Blokadama Meta gubi oko 4 miliona dolara dnevno.

 

Analog Instagrama u Rusiji

 

Web stranica Rossgrama je već dostupna. Trenutno je u kvaru – vjerovatno je veliki broj korisnika saznao za društvenu mrežu.

Odmah na glavnoj stranici nalazi se mali opis buduće aplikacije. Između ostalog, naznačeno je da Rossgram neće imati samo svima nama poznate funkcije, već i dodatne alate za monetizaciju za korisnike – plaćeni pristup sadržaju, funkciju prikupljanja sredstava (crowdfunding), pa čak i program preporuke.

Objašnjava se da će prvi koji ostave zahtjev za testiranje moći dobiti dodatne privilegije.

Ako želite da se prijavite i napravite nalog na ruskom Instagramu, to možete učiniti na ovom linku.

Očekuje se da će vrhunski blogeri i partneri aplikacija moći koristiti rani pristup.

Da biste postali Rossgram partner, potrebno je da kliknete na dugme „Partnerstvo“ na vrhu stranice, unesete svoje ime, adresu e-pošte, broj telefona i odaberete ulogu: medijski partner, sponzor ili investitor i kliknete na „Pretplati se“.

U svom obraćanju, Aleksandar Zobov je obećao da će partneri u budućnosti moći da dobiju rani pristup i zanimljive uslove za oglašavanje na sajtu. Inače, Rossgram već ima svoju stranicu na Wikipediji.

(androidinsider)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.