SAD ima probleme s velikim društvenim mrežama.  Protiv Facebooka se i dalje se vodi istraga dok su dva radnika Twittera optužena za špijunažu.

 

Amerika sa velikim društvenim mrežama vodi „tihi rat“. Kalifornijske vlasti su otkrile da već godinu ipo istražuju Facebook zbog skandala s odavanjem ličnih informacija o korisnicima.

 

Facebook pod istragom u Kaliforniji

 

Kalifornija tuži Facebook jer istražiocima nije dostavio sve podatke u istrazi koja se vodi protiv te kompanije.

Već godinu ipo provjeravaju se sumnje je li Facebook kršio zakone, među ostalim varajući korisnike i lažno predstavljajući svoju bezbjedonosnu praksu.

To su ozbiljne sumnje ako uzmete u obzir lične informacije koje svi dajemo Facebooku svaki dan.

Facebook zna neke od najintimnijih detalja iz naših života, od našeg novog posla ili novog braka do smrti voljene osobe ili rođenja djeteta, rekao je Xavier Becerra, kalifornijski državni tužilac.

Istraga je krenula početkom 2018. godine nakon skandala s kompanijom Cambridge Analytica. Otkriveno je da je prikupila podatke desetaka miliona korisnika Facebooka, a sve to bez njihova pristanka i koristila ih je u svrhe političkog oglašavanja.

Protiv Facebooka se u čak 47 američkih saveznih država vode istrage. Savezna komisija za trgovinu izrekla je i kaznu od rekordnih pet milijardi dolara, ali to je manje od 10 posto Facebook-ovih prošlogodišnjih prihoda i finansijski nije ugrozilo kompaniju.

Neke države, posebno Njujork i Nebraska, izrazile su zabrinutost da se Facebook i druge velike tehnološke kompanije, podatke o potrošačima, izlažu potencijalnim krađama podataka i povećavaju cene reklamiranja.

 

I Twitter na “tapeti”

 

Od optužbi za lošu zaštitu korisničkih podataka prisiljen je da se brani i Twitter. Američko ministarstvo pravosuđa dvoje bivših radnika kompanije tereti za špijunažu u korist Saudijske Arabije.

Sumnja se da su prikupljali lične podatke korisnika Twittera, uključujući kritičare saudijskih vlasti.

Iz Twittera su poručili: Shvatamo nevjerojatne rizike s kojima su suočeni mnogi koji koriste Twitter kako bi podijelili svoje poglede sa svijetom i držali odgovornima one koji su na vlasti. Imamo sredstva za zaštitu njihove privatnosti i njihove mogućnosti da rade svoj vitalan posao.

Administracija američkog predsjednika Trumpa, uprkos ovim optužbama, skandalu s ubistvom novinara Jamala Khashoggija te kritikama zbog stanja ljudskih prava održava dobre odnose sa Saudijskom Arabijom.

Kritičari tvrde da je to zbog stotina milijardi dolara koje Rijad troši na kupovinu američkog oružja.

(dnevnik.hr)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.