Apple-ov digitalni novčanik „Apple Pay“ guši konkurenciju na tržištu platnog prometa, tvrdi se u velikom broju pritužbi upućenih evropskoj komesarki za zaštitu konkurencije Margret Vestager.

„Primili smo brojne pritužbe u vezi sa Apple Pay-om iz čisto konkurentskih razloga. Ljudi smatraju da je sve teže konkurisati na tržištu lakog izvršenja plaćanja“, izjavila je Vestager.

Usluga „Apple Pay“ dostupna je u svim članicama EU, a kompanija „Lup venčers“ procenjuje da 88 odsto korisnika te usluge potiče van SAD.

Pročitajte još: Da li će “crna lista” na koju je Tramp stavio Huawei postati manje crna za kinesku kompaniju?

Digitalni novčanik „Apple Pay“, koji nastoji da parira konkurentima kao što su Vičet (WeChat) i Samsung Pej (Samsung Pay), ima trenutno 383 miliona korisnika širom sveta, što je više od broja korisnika koje imaju mobilne platne platforme poput Google Pay-a i Amazon Pay-a.

Komesarka Vestager zauzela je oštar stav u regulisanju poslovanja velikih američkih tehnoloških kompanija, budući da je samo u prošle dvije godine izrekla Google-u antimonopolske kazne „teške“ preko 9,5 milijardi dolara.

(Tanjug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.