RaidForums je ugašen, nakon što je ranije uhapšen njegov osnivač i moderator

 

RaidForums, poznati hakerski forum, popularan među sajber kriminalcima za kupovinu i prodaju ukradenih baza podataka, ugašen je u okviru koordinisane akcije koju su sproveli Europol i druge policijske agencije iz velikog broja država.

Na ovaj način osujećeni su mnogi kriminalci koji su profitirali od prodaje ukradenih informacija.

Procjenjuje se, da je u trenutku kada je ugašen, na forumu bilo u ponudi više od 10 milijardi jedinstvenih zapisa.

U globalnoj akciji, učestvovali su Europol, britanska Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala, američko Ministarstvo pravde, portugalska, švedska i rumunska policija. Oni su najmanje godinu dana sarađivali kroz Europolov Joint Cybercrime Action Taskforce, preko koga su razmjenjivane informacije od značaja za akciju.

To je omogućilo da se definišu ključni ljudi koji stoje iza RaidForums-a. Zahvaljujući tome, SAD je podnijela tužbu protiv osnivača RaidForumsa i njegovog glavnog administratora, Portugalca Dioga Santosa Coelja, koji je u januaru uhapšen u Velikoj Britaniji.

On se još uvijek nalazi u zatvoru u Velikoj Britaniji, a u toku je procedura za njegovo izručenje SAD-u.

Uhapšena su još dva njegova saradnika. Jedan od njih je (neimenovani) britanski državljani star 21 godinu. On je uhapšen u martu. U njegovom posjedu je pronađeno 5.000 funti, više hiljada dolara i kripto novčanik sa kriptovalutama u vrijednosti od pola miliona dolara.

(PC Press)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.