Opservatorija „Aresibo“ – ogromni teleskop u Portoriku poznat po skeniranju kosmosa u potrazi za asteroidima i vanzemaljskim životom – ove nedjelje je ugašen nakon razorne nesreće u kojoj su stradali reflektorski tanjiri teleskopa

 

Opservatorija „Aresibo“ – u ponedjeljak 10. avgusta, oko 2.45 po lokalnom vremenu, metalni kabl postrojenja je pukao, provlačeći se kroz dijelove radara i praveći otvor dužine 30 metara, navodi se u saopštenju iz Univerzitet Centralna Florida.

Kabl je zakačio je i nekoliko drugih kablova i platformi koje drže tanjir, zbog čega je na zemlju pao otpad i otežao tehničarima pristup, piše Lajv sajens.

„Imamo tim stručnjaka koji procjenjuje situaciju“, naveo je direktor opservatorije Francisko Kordova. „Naš fokus je osiguranje bezbjednosti našeg osoblja, zaštita objekata i opreme i vraćanje objekta u pune operacije što prije, tako da može da pomaže naučnicima širom sveta.“

Opservatorija „Aresibo“ je počela sa radom 1963. godine sa dna prirodne jame u Portoriku. U vrijeme kada je završen, bio je najveći svjetski teleskop sa jednim tanjirom. Protezao se u prečniku od 305 metara. Iako teleskop možda ne znate po imenu, znate ga po viđenju zahvaljujući filmu iz 1997. godine „Kontakt“.

Glavni glumac tog filma je astronom koji radi na „Aresibu“. On se nada da će uspostaviti prvi kontakt sa vanzemaljskom inteligencijom.

Iako još uvek čekamo taj epski SMS od vanzemaljaca, „Aresibo“ je igrao centralnu ulogu u potrazi za vanzemaljskom inteligencijom (SETI) sedamdesetih godina prošlog vijeka.

(Sputnik news)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.