Već više od godinu dana Huawei i njegovi američki partneri dobili su privremenu licencu koja im je omogućila saradnju i trgovinske odnose, a koja je u više navrata produžavana, ali od juče je licenca istekla

 

U maju 2019. godine, administracija Sjedinjenih Američkih Država stavila je Huawei na crnu listu, s kojima je američkim kompanijama zabranjeno poslovanje. Zabrane su uvedene postepeno (i još se uvode čemu je najbolji primjer TSMC), a omogućene su određeni izuzeci, odnosno privremena licenca za pojedine američke kompanije da mogu nastaviti saradnju s Huawei-jem.

Neke kompanije koje su nastavile normalno poslovati s Huawei-jem zahvaljujući dobijenoj dozvoli su Microsoft, Intel i Nvidia na primjer. Google je dobio samo privremenu dozvolu za pružanje podrške uređajima koji su sertifikovani prije 16. maja 2019. godine.

Ta privremena licenca za Huawei je istekla. Sada je nepoznato kako će to uticati na Huawei uređaje koji dolaze s predinstaliranim Google servisima.

Prema pisanju GSMArena, Huawei uređaji koji su došli s Google servisima i dalje bi trebalo da mogu primati bezbjednosna ažuriranja i ažuriranja Google aplikacija. Ali u slučaju bilo kakve greške u kompatibilnosti, Google neće biti u mogućnosti tu grešku da ispravi.

Navodi se mogućnost da Huawei neće moći da isporuči nadogradnju s Google aplikacijama za uređaje koji imaju podršku za Google servise. A razlog je što Google mora sertifikovati svaku nadogradnju koja uključuje GMS.

Postoji mogućnost da će administracija produžiti ovu privremenu licencu za pružanje podrške. Ako kojim slušajem ne produže, vrijeme će pokazati kako će to da se odrazi na postojeće uređaje.

(GSMArena)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.