Ukrajina je na osnovu platforme Brave1 razvila super zaštitu od ruskih termovizira i dronova sa termovizijskim kamerama

 

Mihailo Fedorov, ukrajinski ministar digitalne transformacije, tvrdi da će plašt nevidljivosti učiniti ukrajinske vojnike nevidljivim za ruske termalne snimke i dronove sa termalnim kamerama.

Prema pisanju ukrajinskih medija, plaštevi blokiraju toplotno zračenje, navodno čineći vojnika nevidljivim za neprijatelja.

Plašt je kreirao “Brave1”. Razvijali su ga još od 2015. godine, kada su namjeravali da ga koriste snajperisti i ukrajinski obavještajci za specijalne operacije u Donbasu, rekao je za CNN Maksim Borjak, jedan od tvoraca plašta.

Ozbiljan rad na projektu je ponovno uspostavljen nakon što je Rusija u februaru prošle godine pokrenula specijalnu operaciju u Ukrajini. Ogrtač se sastoji od materijala koje obično koriste vatrogasci, a cilj je da se onemogući da vruć vazduh “pobjegne” i pojavi se na termovizijskim kamerama, dok ugrađeni ventilacioni sistem hladi vrući vazduh unutar ogrtača.

Pronalazak je kompaktan i lagan; težak je do 2,5 kg. Ima visoku zaštitu od kiše i mokrog snijega.

Plašt nevidljivosti je samo jedan od razvoja koji će pomoći da se spasu životi naših vojnika na frontu. Treba nam još više“, naglasio je Fedorov.

Borjak je istakao i da ih je već koristila 35. brigada marinaca tokom ukrajinske kontraofanzive, a ministar Fedorov je podijelio i video na kom se nalazi „gotov uzorak koji je uspješno testiran na terenu“.

„Brave1“ je udruženje za razvoj odbrambenih tehnologija u Ukrajini, koje sponzoriše ukrajinska vlada. Brave1 tim i specijalizovani stručnjaci pružaju finansijsku, informatičku i organizacionu podršku startapima i developerima za tehnološku superiornost nad Rusijom.

(IT mixer)