Unicode je odobrio listu na kojoj se nalaze novi emotikoni koji će nam uskoro stići na sve platforme i servise

 

Neprofitna organizacija Unicode Consortium koja postavlja standarde za razmjenu podataka usmjerenih na prikaz slova na način nezavisan o jeziku, računarskom programu ili računarskoj platformi, potvrdila je dolazak novih 37 emotikona koje će Google, Facebook, Microsoft i druge internet kompanije do sredine 2022. godine uvrstiti na svoje servise i platforme.

Među novim emotikonima nalaze se i dva pomalo kontroverzna, trudni muškarac i trudna osoba. Da je na pomolu emotikon trudnog muškarca pisao je i IT mixer u julu ove godine. Njih ćete uskoro moći da šaljete i u svojim porukama mailom, Whatsapp-om ili da objavljujete u postovima na društvenim mrežama.

Ideja da se emotikon trudne žene zamijeni trudnom osobom dolazi od Britanskog medicinskog društva. Ono je 2017. godine započelo s promovisanjem priznanja transrodnih osoba kroz komunikacijske platforme.

Odmah nakon objave Unicode-a o novim emotikonima, na Twitteru su počele žestoke rasprave o trudnim muškarcima i trudnim osobama.

Dio korisnika u tome ne vidi ništa čudno i podržava ih. Dio smatra da je to uvreda prema ženama, jer do sada osim u filmovima niti jedan muškarac nije bio trudan. Neki se pitaju koji je smisao svega toga jer ne vide da će emotikoni trudnih muškaraca ikako pomoći u borbi protiv netolerancije prema transrodnim i ne-binarnih osoba.

„Novi ‘trudni’ emotikoni mogu da se koriste za predstavljanje trans muškaraca, ne-binarnih osoba ili žena s kratkom kosom, iako, naravno, njihova upotreba nije ograničena na ove grupe“, navodi Unicode u svom saopštenju.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.