Jedna od funkcija vezanih za privatnost koju je Google predstavio u Androidu 11 bilo je auto-reset permisija (dozvola) za aplikacije koje niste koristili dugo vremena. To je zato što ponekad preuzimamo aplikacije, dajemo im dozvolu, koristimo ih nekoliko puta, i to je to. Zatim ostavljamo aplikaciju da „leži“ u našim telefonima.

S ovom funkcijom, u osnovi nakon dužeg vremenskog perioda u kojem se aplikacija više ne koristi, Google će opozvati te permisije i moraćete ih odobriti ponovo ako želite ponovo koristiti aplikaciju. Međutim, ovo je bila funkcija dostupna samo u Androidu 11 i novijim verzijama, ali dobra vijest je da Google to mijenja.

Od decembra 2021. Google je najavio da će početi s uvođenjem funkcionalnosti u starije verzije Androida unazad sve do Android 6 verzije. Nakon što se ažuriranje uvede, ono će prema zadanim postavkama biti omogućeno, tako da ne morate brinuti o tome da ga sami omogućite. Međutim, ako ne želite koristiti ovu funkciju moraćete je ručno isključiti.

Ovo je sjajna vijest za korisnike koji su zabrinuti zbog privatnosti, i iako zamišljamo da nema toliko uređaja koji rade na Androidu 6, ovo bi moglo biti korisno za one koji možda još uvijek koriste Androide 8-10 koji nisu ispunjavali uslove za Android 11.

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.