GM nije imao problema s pronalaženjem kupaca za svoj električni Cadillac Lyriq nakon otvaranja rezervacija

 

Kompanija General Motors ima veliki adut u borbi za osvajanje tržišta – električni Cadillac, čija prodaja počinje sljedeće godine.

Prije dvije godine iz GM-a su objavili kako će njihov najjači adut u osvajaju tržišta električnih automobila biti svima dobro poznati brend – Cadillac. Ta je najava pobudila znatiželju ljubitelja tog brenda koji u budućnosti benzince i dizelaše namjeravaju zamijeniti električnim motorima. Veliki interes potvrđen je kada je GM otvorio rezervacije za Cadillac Lyric (Kadilak Lirik).

Nije bilo teško pretpostaviti da će za ovim automobilom vladati veliki interes i potražnja, ali čini se da je brzina s kojom su rezervacije za Lyric (u ponudi je bio model Debut Version) planule iznenadila i sve u GM-u.

carVertical banner - sponsored

Iako su mediji govorili da su sve rezervacije popunjene za 19 minuta, potpredsjednik kompanije Rory Harvey rekao je da su rezervacije rasprodate u još kraćem roku – za desetak minuta. Ono što iz GM-a ipak nisu objavili, to je ukupan broj automobila koji se mogao rezervisati.

Dobro je napomenuti da se rezervacije ne završavaju uvijek u konačnu prodaju kada se naknada može vratiti. Neki ljudi mogu rezervisati automobil samo da bi odustali kada dođe vrijeme za konačnu kupovinu. Recimo, Volkswagen-u je trebalo osam sati da proda „nekoliko hiljada“ jedinica ID.4 prvog izdanja. Ukupan broj koji je rezervisan može biti mnogo manji od Volkswagen-a, ali 10 minuta je izuzetno brzo.

Iako su rezervacije za Debut Version rasprodate, naknadno će biti dostupne i druge verzije ovog automobila. U GM-u su veoma zadovoljni s velikim početnim interesom za njihov prvi električni Cadillac. Lyric je prvi od brojnih nadolazećih modela s električnim motorima koje će kompanija predstaviti pod legendarnim brendom.

Cadillac Lyric, nije jeftin – njegova početna cijena iznosi skoro 60 hiljada dolara, a dolazi s pogonom na zadnje točkove i 340 KS. Ima 100kWh bateriju i podršku za 190kW brzo punjenje.

Prema podacima iz Cadillaca, njegov domet iznosi respektabilnih 480 km s jednim punjenjem baterije.

Na Electreku naglašavaju da su njihovi prvi utisci ovog vozila (iako ga nisu mogli voziti) fantastični i da ih je automobil sa svojim specifikacijama i luksuzom impresionirao.

(Engadget)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.