Univerzitet u Mičigenu tvrdi da je razvio potpuno neprobojan procesor, koji omogućava da se podaci miješaju i šifriraju brže od bilo kakvih alata ili programa za hakovanje, i mnogo brže nego što bi ljudi mogli dešifrovati.

Morpheus – RISC-V Accelerator za šifrovanje ‘Prvi procesor bez poteškoća’

Morpheus
Morpheus

Univerzitet u Mičigenu je razvio tip akceleratora šifrovanja poznat kao Morpheus. Morpheus je tip RISC-V procesora dizajniran sa sigurnošću kao najvećim prioritetom.

Kako Morpheus radi?

Morpheus radi tako što detektuje kôd izvršen od strane primarnog procesora, šifrujući kôd, a zatim miješajući kôd. Nakon šifrovanja, Morpheus menja šifrovani kôd dvadeset puta u sekundi, dozvoljavajući samo pedeset milisekundi pre nego što se kôd promeni. Ovaj mehanizam za premještanje eliminiše svaku mogućnost ljudskog bića da analizira kôd koji se šalje preko Morpheusa, ali i eliminiše mogućnost da najnapredniji hakerski softver to učini.

Umesto da se bavi svaki tip hardverske ili softverske greške jedan po jedan, Morpheus stvara mogućnost da se bori sa mnogo različitih varijanti napada odjednom. Morfeus je prihvatio dinamičan pristup sigurnosti.

Morpheus je trenutno u fazi prototipa i finansiran je od strane Agencije za napredne istraživačke projekte SAD (DARPA).

Krajnji cilj kompanije Morpheus je da se implementira u sve vrste sistema, od desktop, serverskih, mobilnih CPU-a, IoT uređaja i vojnih sistema.

Univerzitet u Mičigenu razvio prvi procesor koji je nemoguće hakovati
Univerzitet u Mičigenu razvio prvi procesor koji je nemoguće hakovati

Todd Austin, profesor na Univerzitetu u Mičigenu, kaže:

„Svi smo videli koliko štetan može biti napad kada pogodi kompjuter koji se nalaz na vašem radnom stolu, ali napadi na uređaje u vašem automobilu, u pametnoj bravi ili čak u vašem tijelu mogu povećati rizik korisnika.“

Morpheus ima jednu manu. Da bi uređaji iskoristili Morpheus, morali bi da odugovlače 50ms vremenski period koji Morpheus zahtijeva da bi izmiješao podatke. Procenjuje se da ovaj period odugovlačenja smanjuje performanse za 1%, tako da performanse praktično nisu primjetne za uvećanu sigurnost. Morpheus takođe sadrži „detektor napada“ koji nadgleda prijetnje i povećava stopu šifrovanja ako se nađe pretnja.

Kada će Morpheus „haker-neprobojni procesor“ postati dostupan?

Agita Labs, čiji je osnivač profesor Austin, vodi ka komercijalizaciji Morfeusa. Trenutno nema dostupnih informacija za potencijalni datum objavljivanja.