QR kod reklama o kojoj se najviše priča posle ovogodišnjeg Super Bowl-a je ona Coinbase-a

 

Jedinstvena i jednostavna, Coinbase QR kod reklama je ispunila svoj cilj – privukla je pažnju korisnika, a zbog velikog priliva (Coinbase tvrdi da je bilo 20 miliona klikova u jednoj minuti) aplikacija je pala, što dovoljno govori o interesovanju.

Kao što možete vidjeti u video snimku na kraju vijesti, cijela Coinbase reklama se svodi na QR kod koji se polako pomjera po ekranu i mijenja boju.

Milioni su kliknuli na taj QR kod koji ih je odveo na stranicu Coinbase gdje su mogli da dobiju 15 dolara u bitkoinima da se prijave za njihovu uslugu. Mnogi su i iskoristili tu priliku.

Nakon što je reklama osvojila Ameriku i svijet, neki stručnjaci za bezbjednost su upozorili da QR kodovi mogu da predstavljaju potencijalnu bezbjednosnu ranjivost.

Ovo se ne odnosi na konkretno oglašavanje, ali bi njegov veliki uspjeh mogao da populariše oglašavanje putem QR kodova, odnosno da bi više ljudi u budućnosti moglo da počne da ih skenira. Sajber-kriminalci bi takođe mogli da iskoriste ovu priliku.

Analitičar CSS Insight-a, Ben Wood, uporedio je QR kodove sa fišing mejlovima. To su lažni mejlovi koji su napravljeni da izgledaju kao da dolaze iz određenog bezbjednog izvora, ali klik na link u njima može da odvede korisnike na neki lažni sajt gdje mogu da predaju svoje podatke kriminalcima ili gdje mogu da preuzmu neki malver.

Zato svi pozivaju na oprez, a posebnu pažnju treba obratiti na javne lokacije poput parkinga, tržnih centara i slično na koje kriminalci mogu da lijepe nalepnice sa fišing QR kodovima i čekaju da korisnici kliknu na njih.

(The Next Web)

https://www.youtube.com/watch?v=1zLsUhOCqyU

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.