Da bi uzgojili biljke za proizvodnju hrane u potpunom mraku istraživači su koristili elektrolizer za pretvaranje sirovina poput ugljen-dioksida u acetat

 

Naučnici sa Univerziteta Delaver osmislili su način da uzgajaju biljke u potpunom mraku i stvaraju biljke za hranu u mraku koristeći „vještačku fotosintezu“.

Istraživači su uzgajali biljke u potpunom mraku u mediju koji zamjenjuje biološku fotosintezu.

Koristili su elektrokatalitički proces u dva koraka za pretvaranje ugljen-dioksida, struje i vode u acetat. Biljke za proizvodnju hrane su tada trošile ovaj acetat da bi rasle.

Zanimljivo je da ako se kombinuje sa solarnim panelima, ovaj sistem bi mogao da poveća efikasnost konverzije sunčeve svjetlosti, do 18 puta više od biološke fotosinteze u nekim namirnicama.

Istraživači su koristili elektrolizer za pretvaranje sirovina poput ugljen-dioksida u acetat. Njegova proizvodnja je optimizovana da podrži rast biljaka za proizvodnju hrane povećanjem količine proizvedenog acetata i smanjenjem količine proizvedene soli kao nusproizvoda.

Prema istraživačima, ovo je rezultiralo nekim od najviših nivoa acetata ikada proizvedenih u elektrolizeru do danas.

Naučnici su pokazali da ova tehnologija može da se koristi za uzgoj širokog spektra organizma koji proizvode hranu u mraku, uključujući zelene alge, kvasac i gljivični micelijum koji proizvode pečurke.

(Indianexpress)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.