Američka kompanija SpaceX danas će ponovo pokušati da lansira kapsulu Crew Dragon u kojoj će biti astronauti svemirske agencije NASA Roberta Behnken i Douglas Hurley na Međunarodnu svemirsku stanicu, prenosi BBC. Lansiranje možete pogledati putem NASA YouTube kanala, video na kraju teksta.

Prvi pokušaj lansiranja u srijedu nije realizovan zbog lošeg vremena, tako da je putovanje astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu (IS S) odloženo za danas, mada ni sada vremenska prognoza nije idealna.

Ova misija je važna, jer SAD šalju astronaute na IS S prvi put od završetka NASA programa Spejs šatl 2011. godine.

NASA će prvi put u istoriji iskoristiti privatnu kompaniju za transport posade u orbitu.

Ako lansiranje bude uspješno, let do IS S će trajati 19 sati. Planirano je da astronauti na svemirskoj stanici ostanu najduže četiri mjeseca.

SpaceX je potpisao ugovor sa NASA-om vrijedan 2,6 milijardi dolara, koji podrazumijeva šest letova na Međunarodnu svemirsku stanicu, prenosi Tanjug.

21:22 Lansiranje je bilo uspješno. Let astronauta trajat će 19 minuta. Sve ide po planu.

Lansiranju u svemirskom centru „Kenedi“ na Floridi prisustvovao je i predsjednik SAD Donald Tramp.

Prethodni lideri stavili su SAD na milost stranih zemalja da pošalju naše astronaute u orbitu, ali to više neće biti slučaj. Mi danas sa ponosom lansiramo američke astronaute na američkim raketama sa američkog tla – rekao je Tramp.

On je dodao da su američke rakete najbolje na svijetu.

Očekuje se da će NASA ovim smanjiti zavisnost od ruskih raketa i kapsula kako bi prebacila posade na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Video lansiranja kapsule možete pogledati putem NASA YouTube kanala:

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.