Sony je u martu ove godine otkrio ključne specifikacije PlayStation-a 5. Kompanija je takođe predstavila i kontroler za PlayStation 5 koji nosi naziv DualSense, a sada su najavili da će 4. juna da održi novi PS5 događaj.

 

Kompanija Sony je na oficijelnom Twitter profilu PlayStation-a objavila kratki video na kojem stoji da će kompanija 4. juna ove godine da održi još jedan događaj vezan za PS5, a on će biti dostupan na zvaničnoj web stranici PlayStation-a.

Pošto je prethodni događaj pretežno otkrio specifikacije PlayStationa-5, ovaj bi trebalo da bude više fokusiran na sam proces igranja.

Iz Sony-a su izjavili: „Uzbuđeni smo što ćemo vam uskoro dati prvi pogled na igre koje ćete igrati na nadolazećem PlayStation-u 5. Igre koje će biti dostupne na PS5 predstavljaju ono najbolje u industriji inovativnih studija. Svi su naporno radili na razvoju igara koje će pokazati puni potencijal hardvera nadolazećeg PS5.“

Podsjećanja radi, PS5 će da ima prilagođeni osmojezgreni AMD Zen 2 CPU sa taktom od 3,5 GHz i prilagođeni GPU zasnovan na AMD-ovom RDNA 2 hardveru. Imaće 16 GB GDDR6 RAM-a.

Striming igara i učitavanje biće 100 puta brže. PS5 će da koristi Kraken dekompresiju koja će da omogući 10% bolju kompresiju od onoga što se nalazi na PS4.

PS5 će imati promjenjivu / varijabilnu frekvenciju procesora i GPU-a, slično onome kako radi PC. PS5 bi trebalo dosta manje da se zagrijava i ne bi trebalo da proizvodi puno buke.

Nedavno su otkriveni i neslužbeni renderi koji otkrivaju mogući izgled PlayStation-a 5, a šuškalo se i o cijeni. PlayStation 5 se počeo da pojavljuje na nekim online trgovinama po enormno visokoj cijenu, što, nadamo se, nije istina.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.