Analitičar John Vinh tvrdi da će američki Qualcomm biti dobavljač Snapdragon čipseta za Huawei

 

I dok stanje u američko-kineskom trgovinskom ratu ostaje nepromjenjeno, a Huawei-ju se komplikuje situacija s nabavom procesora, analitičar KeyBanc Capital Markets kompanije predviđa da bi upravo američka kompanija mogla Huawei da obskrbljuje Snapdragon čipsetima sljedeće godine.

Analitičar John Vinh tvrdi da će američki Qualcomm biti dobavljač Snapdragon čipseta za Huawei P50 i Mate 50 seriju sljedeće godine.

Huawei flagshipi u 2021. godine, prema analitičaru, trebali bi da koristi Snapdragon 5G čipsete.
Da bi se to ostvarilo, Qualcomm bi se trebao prijaviti za licencu američkoj administraciji. A ona bi tu licencu trebala odobriti, prema mišljenju analitičara.

Budući da prema novim pravilima i poluvodički proizvodi u čijoj proizvodnji učestvuje američka oprema spadaju pod režim sankcija, realna je mogućnost da Huawei u skorije vrijeme neće moći naručivati Kirin procesora od tajvanskog TSMC-a.

Taj tehnološki hendikep, koji bi se mogao prevladati tako da neka kineska kompanija usavrši 5nm (i manje) proizvodne procesa, trebao bi Huawei dovest u Qualcommove ruke. To bi administracija SAD-a odobrila, barem po mišljenju spomenutog analitičara.

Koliko je ova situacije realna, ostaje da se vidi. U SAD-u su izbori krajem godine. Moguće je da dođe do promjena u smjeru administracije. Ali, američka vanjska politika više, manje je ista, tako da je de-eskalaciju trgovinskog sukoba teško očekivati.

(Phonearena)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.