Tvrde da Google prikuplja informacije o korisnicima i da to često rade bez njihovog pristanka

 

Američka savezna država Arizona podnijela je tužbu protiv Google-a, tvrdeći da se služio „obmanjujućim“ i „nepoštenim“ metodama kako bi prikupio podatke o lokaciji potrošača za potrebe oglašavanja, prenosi Hina.

„Google prikuplja detaljne informacije o korisnicima, uključujući one o njihovoj fizičkoj lokaciji, za potrebe ciljanog oglašavanja. Često to rade bez korisnikovog pristanaka ili znanja“, napisao je u srijedu na Tviter državni tužilac Arizone Mark Brnovič.

On tvrdi da je proizvođač operativnog sistema Android podesio softver za mobilne uređaje tako da obmanjuje njihove vlasnike u pogledu zaštite ličnih podataka.

„Kada potrošači pokušaju aktivirati opciju izuzimanja od Googleovog prikupljanja podataka o lokaciji, firma ih na različite načine nastavlja prikupljati i koristiti za ostvarivanje zarade, zamećući tragove o takvoj praksi“, objasnio je Brnovič svojevremeno u intervjuu za Vašington Post.

Državni tužilac Arizone traži naknadu štete, ne precizirajući kakva bi ona trebala biti.

U Google-u odbacuju navode o kompromitovanoj zaštiti korisničkih podataka.

„Čini se da su podnosilac tužbe, državni tužilac i advokati čije su naknade vezane za uspjeh predmeta koji zastupaju, pogrešno okarakterisali naše usluge“, istakao je u saopštenju glasnogovornik američkog tehnološkog diva.

„Uvijek smo u proizvode ugrađivali opcije zaštite privatnosti korisnika i osiguravali snažnu kontrolu podataka o lokaciji“ tvrdi on.

Državni tužilac savezne američke države Novi Meksiko Hektor Balderas već je u februaru tužio Google, tvrdeći da njegov obrazovni softver prikuplja lične podatke mladih bez potrebnog roditeljskog pristanka.

Vodeći svjetski pretraživač prodaje prenosne kompjutera Krombuk školama širom svijeta, i to u paketu s besplatnim ili jeftinim softverskim paketom G Suite for Education, koji uključuje e-mail i alate za pisanje.

Nova tužba protiv popularnog pretraživača vremenski se poklopila s pojačanim regulatornim nadzorom tehnoloških kompanija širom svijeta, u čijem su fokusu metode poslovanja i praćenja podataka o korisnicima, napominje Rojters.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.