U 2019. godini Google je blokirao i uklonio 2,7 milijardi oglasa i suspendovao oko milion naloga oglašavača zbog kršenja pravila, objavila je kompanija.

Kako su naglasili, posebnu pažnju obraćaju na oglase od kako je počela pandemija virusa korona.

„Pomno smo pratili ponašanje oglašavača kako bismo zaštitili korisnike od oglasa koji žele da iskoriste krizu. Kako se situacija razvijala, primjetili smo oštar skok u lažnim oglasima za proizvode koji se više i traže, poput maski za lice“, navodi se.

Ovi oglasi su promovisali proizvode koji su navodno znatno ispod tržišne cijene ili pogrešno predstavili kvalitet proizvoda, napisao je u objavi na blogu Skot Spenser, potpredsjednik za zaštitu privatnosti i sigurnosti oglasa kompanije Google.

Ova kompanija ima i posebnu „Covid-19 radnu grupu“, koja je kreirala novu tehnologiju pronalaženja kako bi se zaustavili lažni oglasi.

U posljednjih nekoliko mjeseci blokirano je i uklonjeno na desetine miliona reklama koje se odnose na virus korona zbog kršenja politike kao što su lažne cijene i pogrešni opisi oglasa.

(B92/CNET)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.