U Rusiji se aktivno radi na kvantnom internetu, čiju platformu kreira Univerzitet ITMO u Sankt Peterburgu u saradnji sa Ruskom venčurnom kompanijom (RVK) na infrastrukturi kompanije „Ruske željeznice“ (RŽD).

 

U platformu za kvantni internet biće investirano 300 miliona rubalja (oko 3.788.000 evra). Prvi klijenti platforme mogu biti finansijske organizacije, državne korporacije, proizvodna preduzeća i infrastrukturni objekti.

Kvantna kriptografija omogućiće najviši stepen zaštite prenosa podataka koji su danas dostupni.

Platforma će omogućiti prenos povjerljivih informacija različitih vrsta i obima, saopštila je „RVK“ za list „Izvestija“.

Direktorka Centra za naučno poslovno partnerstvo pri ITMO Univerzitetu Vladlena Serebrjakova rekla je da će pilot zona za uvođenje platforme biti pokrenuta 2021. godine na infrastrukturi „Ruskih železnica“.

Vlada je tokom ljeta 2019. godine odlučila da RŽD budu odgovorne za razvoj tehnologije kvantne komunikacije u zemlji i potpisala je obavezujući sporazum sa tom kompanijom.

 

Pouzdan internet i bezbjednost informacija

 

„Kvantna komunikacija je jedan od najperspektivnijih pravaca za osiguravanje bezbjednosti informacija“, izjavio je profesor Moskovskog fizičko-tehničkog instituta (MFTI) i šef naučne grupe Ruskog kvantnog centra Aleksej Fjodorov.

Uz pomoć kvantne komunikacije može se garantovati povjerljiva distribucija kriptografskih ključeva između udaljenih korisnika.

Glavnu prednost kvantnog interneta u odnosu na obični predstavlja visok nivo zaštićenosti. Novi tip komunikacije razvija se u mnogim zemljama svijeta, uključujući Rusiju.

Ruska državna kompanija za telekomunikacije „Rostelekom“ objasnila je da se za razmjenu ključeva za šifrovanje u tehnologiji koriste pojedinačni fotoni (kvanti), čije se stanje nepovratno mijenja čim neko pokuša da ih „pročita“. Svaki pokušaj presretanja biće odmah otkriven i spriječen.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.