Viber je predstavio novu funkciju „rezime ćaskanja“ koju pokreće vještačka inteligencija (AI) za korisnike

 

Viber na više platformi nudi funkciju „rezime ćaskanja“ koja će omogućiti korisnicima da budu u toku sa nepročitanim porukama uz brzi rezime koristeći AI. Ova funkcija se pokreće u odabranim regionima, a kompanija je otkrila planove da je uskoro uvede u više regiona. Google nudi sličnu funkciju sa svojom Gemini AI gde omogućava korisnicima da dobiju rezime Google Chat razgovora u Spaces-u.

Ovo je objavio Rakuten, Viberova matična kompanija, putem saopštenja za javnost. Kompanija je otkrila da AI funkciju pokreću OpenAI GPT modeli. Funkcija rezimea ćaskanja je trenutno dostupna samo u grupnim ćaskanjima, a ne u pojedinačnim ćaskanjima.

„Rezime vještačke inteligencije izdvaja najvažnije dijelove grupnih razgovora korisnika i koncizno prenosi ono o čemu se razgovaralo u trenutku“ , saopštio je Viber.

Prema kompaniji, AI može da sumira do sto nepročitanih poruka. Kada korisnik uđe u grupnu konverzaciju sa više nepročitanih poruka, od njega će biti zatraženo da primi opcionalni rezime propuštenog dijela razgovora. Ako korisnik klikne na ikonu, AI će poslati poruku sa ključnim dijelovima razgovora prikazanim u tački za nabrajanje. Kompanija je rekla da će ova funkcija uštediti vrijeme korisnicima da pomjeraju nagore da bi prošli kroz više poruka kako bi razumjeli kontekst situacije. Takođe će vam pomoći da ne propustite nijedan važan razgovor.

Radi zaštite privatnosti, ova funkcija neće uključivati ​​nikakve identifikatore u svoj sažetak osim korisničkih imena. Kao rezultat toga, određeni razgovori ne mogu biti eksterno povezani ni sa jednim članom grupe.

Kompanija je takođe uvjerila da Viber ne pristupa niti čuva razgovore ili sažetke na svojim serverima, osiguravajući privatnost i sigurnost podataka korisnika. Za referencu, ova funkcija radi slično funkciji sažetka razgovora u Google Chat in Spaces, koja je uvedena prošle godine.

Trenutno se ova funkcija uvodi u SAD, Filipine, Ukrajinu, Japan, Bugarsku i Poljsku. Kompanija je rekla da će više zemalja i regiona uskoro dobiti ovu funkciju. Funkcija AI sažetka razgovora dostupna je i na Androidu i iOS-u i podržava više od 50 jezika.