Vimeo je danas najavio da dodaje podršku za Dolby Vision HDR standard. Dok je kompanija ranije podržavala postavljanje HDR10 sadržaja, Dolby Vision podrška omogućava još kvalitetnije iskustvo gledanja.

Ako želite učitati Dolby Vision video zapis, to trenutno možete učiniti s bilo kojeg uređaja, bez obzira na nivo vašeg Vimeo naloga.

Da biste bili sigurni da je vaš Dolby Vision video zapis ispravno prikazan, potrebno je samo da je u HEVC 10-bitnom, HLG i Dolby Vision profilu 8.4. Vimeo će automatski shvatiti ostalo, uključujući generisanje standardnih HDR10, SDR širokih raspona i SDR verzija.

Sada slijedi lukavi dio. Pregled Dolby Vision sadržaja trenutno je ograničen samo na Appleovim uređajima. Ovo uključuje iPhone 8 i novije verzije, iPad Pro druge generacije i novije, odabrane modele Mac računara i Apple TV 4K spojen na Dolby Vision TV. To se može učiniti u Safariju ili unutar aplikacije Vimeo.

Da budemo iskreni, ovo ograničenje se ne razlikuje od ograničenja koja je Vimeo već imao za svoj standardni HDR10 sadržaj, koji se takođe mogao vidjeti samo na Apple uređajima. To znači da ćete na Android ili Windows uređaju vidjeti samo SDR verziju.

Zgodna stvar je to što ako imate model iPhone 12. Tada možete jednostavno snimiti, urediti i učitati Dolby Vision video zapis direktno na Vimeo bez ikakvog računara. iPhone 12 snima u istom HEVC 10-bitnom HLG Dolby Vision 8.4 formatu koji Vimeo zahtijeva, tako da nećete imati problema s kompatibilnošću.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.