Sinestezija je rijetko stanje u okviru kojeg se čula pomiješaju, pa neki mogu da „čuju“ boje, a drugi da „okuse riječi“. Ovaj neurološki fenomen sada može da se postigne i uz pomoć nekih savremenih pomagala, poput vještačke inteligencije koja rezultate jednog čula prevodi u drugo.

Ako vam kažemo da u sljedećem video ovi ljudi ne postoje, da li biste nam vjerovali? Izgleda tako stvarno zar ne?

Radi se o projektu belgijskog eksperta Xandera Steenbruggea, koji se bavi mašinskim učenjem, i radi na neuralnoj mreži koja muziku prevodi u nevjerovatne vizuelne predstave. Projekat je ponio ime „Neural Synesthesia„, a funkcioniše uz pomoć sistema mašinskog učenja koji nove podatke generiše na osnovu onih koje je dobio u paketu za treniranje. Tako je stvoren potpuno novi pristup audio-vizuelnom iskustvu, u okviru kojeg čovjek ne kreira vizuelne predstave, već samo asistira dok vještačka inteligencija izvršava radnje.

Algoritmi vještačke inteligencije se prvo treniraju uz pomoć seta bazičnih fotografija, a onda se model obučava tako da može da kopira stil sa ponuđenih slika. Nakon treninga sistem dobija slobodu da menja i izvrće vizuelne predstave, a na osnovu parametara koje dobija od Steenbruggea. Tako za konačan rezultat nije zaslužan samo AI sistem, već se, kako ističe kreator, radi o saradnji između mašine i čovjeka. Rezultati govore sami za sebe.

(Futurism)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.