Jack Dorsey se nemilosrdno javno ruga i udara po najvećoj društvenoj mreži svijeta i njenom prvom čovjeku

 

Novi vizualni identitet Facebooka brzo je postao predmetom sprdnje na webu, a čemu se priključio i glavni izvršni direktor Twittera Jack Dorsey koji je nastavio da se ruga.

Kao što smo već pisali, Facebook je predstavio novi logotip za istoimenu krovnu kompaniju koja će uz društvenu mrežu obuhvatati Messenger, Instagram, WhatsApp, Oculus i druge dijelove carstva Marka Zuckerberga.

Jack Dorsey se glasio se kratkim i jednostavnim tvitom:

To što se Dorsey ruga Facebooku nije ništa novo. Zadnjih nekoliko sedmica glasno je i javno kritikovao ne samo Facebook, već i Zuckerberga lično, najprije zbog govora tokom obraćanja studentima Univerziteta Georgetown.

Optužio ga je za pokušaj mijenjanja istorije u dijelovima u kojima je opisivao kako je Facebook nastao.

 

Borba oko političkih oglasa

 

Dorsey je također prošle sedmice objavio kako će zabraniti svo političko oglašavanje na toj platformi jer smatra kako ‘domet političkih poruka treba da se zaradi, ne kupuje’.

Objava je stigla u trenutku kad su iz Facebooka objavljivali tromjesečne poslovne rezultate i istakli da neće provjeravati tačnost političkih oglasa, niti uklanjati one koji se pokažu lažnima.

Facebook se zbog toga našao na meti kritika kako vlastitih radnika, tako i poslanika iz redova američke Demokratske stranke.

Zuckerberg je tu odluku branio pozivajući se na slobodu govora, zbog čega ga je Dorsey izravno prozvao u svojim tvitovima.

„Nije stvar u slobodi govora već u plaćanju za domet. Plaćanje za povećavanje dometa političkih poruka ima značajne posljedice s kojima se današnja demokratska infrastruktura možda ne može nositi. Vrijedi napraviti korak nazad kako bi se time pozabavili“, napisao je Dorsey, a prenosi Business Insider.

(Tportal)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.