Eksperimentalni borbeni avion F-16 izveo je probni let pod kontrolom vještačke inteligencije, dok je u kabini sjedio sekretar američkih vazduhoplovnih snaga, Frenk Kendal.

Tokom simulirane vazdušne borbe, vještačka inteligencija je preuzela kontrolu nad avionom „F-16“ umjesto ljudskog pilota.

Iako nova tehnologija još nije potpuno razvijena, Sjedinjene Američke Države planiraju opremiti cijelu flotu od preko 1.000 borbenih letjelica vještačkom inteligencijom. Prvi operativni avion se očekuje do 2028. godine, prenosi AP.

Kendal je posjetio bazu „Edvards“ kako bi vidio kako vještačka inteligencija upravlja avionom u realnom vremenu, prenosi Srna.

„Nebezbedno je ne imati ovo. Trenutno, to nam je neophodno“, izjavio je Kendal nakon slijetanja.

F-16 pod nazivom „Vista“, koji je bio pod kontrolom vještačke inteligencije, izvodio je munjevite manevre brzinom većom od 800 kilometara na sat dok je Kendal bio u kabini, izložen petostruko većem pritisku od sile gravitacije.

Suparnički avion je letio na udaljenosti od oko 300 metara, dok su protivnici pokušavali da izvedu maneuvre kako bi doveli drugi avion u ranjivu poziciju.

Nakon jednočasovnog leta, Kendal je izašao iz kabine s osmijehom na licu, ističući da je tokom leta vidio da vještačka inteligencija, iako se još razvija, može donijeti odluku o aktiviranju oružja u ratu.

Međutim, postoji mnogo protivnika ove ideje. Stručnjaci za kontrolu naoružanja i humanitarne grupe duboko su zabrinuti da bi vještačka inteligencija mogla jednog dana samostalno bacati bombe bez prethodne konsultacije s ljudima, te zahtijevaju strože ograničenje njenog korištenja.