Njemačka kompanija HyImpulse uspješno je izvela lansiranje rakete koja koristi parafinski vosak kao pogonsko gorivo, a namijenjena je za transport komercijalnih satelita.

Mario Kobald, direktor kompanije, izjavio je: „Ovim demonstriramo snagu Njemačke kao svemirske sile te širimo mogućnosti evropskog pristupa svemiru.“

Raketa „SR75“, dugačka dvanaest metara i teška 2,5 tone, sposobna je nositi manje satelite težine do 250 kilograma na visinu do 250 kilometara. Ona može koristiti parafinski vosak ili tečni kiseonik kao gorivo.

Parafinski vosak se ističe kao ekonomičnija i sigurnija alternativa za raketno gorivo. Prema tvrdnjama iz HyImpulse, upotreba ovog goriva može rezultirati uštedama do 50%.

HyImpulse, njemačka firma s otprilike 65 zaposlenih, već je zaprimila prednarudžbe za lansiranje satelita u vrijednosti preko 100 miliona eura.

U izjavi za medije, iz kompanije su naveli kako planiraju proširiti svoje poslovanje zbog rastuće potražnje za transportom komercijalnih satelita, s ciljem dostizanja prihoda od 700 miliona eura do 2032. godine.