Facebook se izvinio zbog nevjerovatnog propusta kojeg je napravila njegova vještačka inteligencija, koja označava video snimke i preporučuje ih korisnicma

 

Kompanija Facebook se izvinila nakon što je njena vještačka inteligencija pogrešno označila video snimak crnaca kao „primate“.

To je posljednji u nizu rasnih gafova sistema vještačke inteligencije koje tehnološke kompanije koriste za automatizaciju preporuka i drugih funkcija.

Korisnici Facebook-a koji su nedavno gledali video zapis iz dnevnog lista Daily Mail na kojem se nalaze isječci crnaca u sukobima s bijelim policajcima i civilima dobili su upit s pitanjem da li bi željeli „nastaviti da gledaju video zapise o primatima“, izvijestio je New York Times.

Sada se kompanija izvinila i Deni Lejver, PR Facebook-a, rekao je za USA Today da je ovo neshvatljiv propust i da se neće ponoviti.

„Kao što smo rekli, iako smo poboljšali našu AI, znamo da ona nije savršena i da moramo postići veći napredak“, rekao je. „Izvinjavamo se svima koji su možda vidjeli ove uvredljive preporuke.“

Facebook često reklamira svoju vještačku inteligenciju koju trenira koristeći slike koje su postavili korisnici.

Ovo nije prvi put da se jedna tehnološka kompanija našla na udaru kritika zbog rasne pristrasnosti u svojim automatizovanim sistemima.

Google se 2015. izvinio nakon što je njegova aplikacija Photos pogrešno identifikovala crnce kao „gorile“.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.