Sistemska memorija je jedna od komponenti računara koja se najčešće koristi za hakerske napade, a sada je pronađen novi način skrivanja zlonamjernog softvera

 

Sajber kriminalci su pronašli novi način skrivanja zlonamjernog softvera u memoriji grafičkih kartica, izvještava Bleeping Computer.

Ovakvo skrivanje zlonamjernog softvera, prema riječima njegovog tvorca, antivirusni softver ne može da otkrije.

Zlonamjerni softver koristi prostor za dodjelu grafičke memorije iz kojeg se izvršava kod, a za pokretanje zlonamjernog koda potrebni su vam OpenCL 2.0 API u Windows operacijonom sistemu. To znači da zlonamjerni kod ne napada druge sisteme.

Zlonamjerni kod je testiran na integrisanim grafičkim karticama (Intel UHD 620/630, ali su u opasnosti i korisnici grafičkih kartica poput AMD Radeon RX 5700 i NVIDIA GeForce GTX 740M i GTX 1650.

Treba reći da je tehnika izvođenja ove vrste napada već stigla do vx-undeground tima. Uskoro će da stigne i tačan način rada ovog zlonamjernog softvera, što će omogućiti krpljenje bezbjednosnih propusta.

(PC Chip)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.