Accenture, globalna konsultantska kompanija, pogođena je ransomware napadom. Šifrovane datoteke Accenture-a, LockBit ransomware grupa će objaviti na dark web-u, osim ako kompanija ne plati otkupninu.

 

Accenture tvrdi da napad nije uticao na sisteme klijenata

Iz Accenture-a su potvrdili da su njihove sigurnosne kontrole identifikovale neregularne aktivnosti na jednom od njihovih okruženja. Takođe, iz kompanije tvrde da su izolovali pogođene servere i da nije bilo uticaja na sisteme njihovih klijenata.
LockBit ransomware grupa prvi put se pojavila u septembru 2019. godine. Sljedeće godine Interpol je upozorio na porast napada korišćenjem zlonamjernog softvera LockBit. Među najvećim žrtvama grupe su Merseyrail, britanska željeznička mreža i Press Trust of India, indijska novinska organizacija.

Pročitajte još: Kako se jednostavno zaštiti od ransomware-a u Windows 10 OS-u

Ransomware je postao kritična prijetnja nacionalnoj i ekonomskoj sigurnosti, rekla je američka vlada, usled niza napada na korporativne i infrastrukturne ciljeve. Ranije ove godine, napad grupe DarkSide primorao je Colonial Pipeline da obustavi distribuciju goriva, uzrokujući nestašicu benzina širom zemlje. Kriminalna grupa REvil napala je JBS Foods, jednog od najvećih svjetskih dobavljača mesa. Postoje sumnje da su se bivši članovi REvil ransomware grupe pridružili LockBit-u nakon iznenadnog nestanka REvil-a poslje Kaseya napada.

(PCpress via CNN)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.