Vojska Srbije predstavila je u pogonu kragujevačke Zastave TERVO, karakteristike i mogućnosti novog domaćeg oklopnog borbenog vozila M-20 MRAP 6×6 otpornog na mine

 

M-20 MRAP 6×6 je vozilo čija je namjena bezbjedno prevoženje jedinica i koje posjeduje visok nivo balističke i protivminske zaštite. Uz to, mogućnost otvaranja vatre iz vozila svrstava ga u rang najboljih svjetskih rješenja u toj kategoriji, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ministar Aleksandar Vulin, nakon prezentacije vozila, istakao je da je srednjoročni cilj vojske Srbije da se nijedan vojnik više ne prevozi u kamionu pod ceradom.

„Za nas je ogroman iskorak da imamo novo vozilo, koje je u stanju da bezbjedno, sigurno i brzo preveze naše jedinice i da ih pritom zaštiti od dejstava različitog streljačkog pješadijskog naoružanja, ali i različitih mina. Malo je zemalja u svijetu koje su u stanju da naprave ovakvo vozilo, ima ih desetak. Mi smo se danas učlanili u taj klub visoko-tehnološko razvijenih nacija i posebno sam ponosan što je ovo produkt naše pameti, naših inženjera. Ovo je FAP-ova platforma, a sve što je na njoj proizvedeno je u našoj zemlji i znanjem naših inženjera“, rekao je Vulin.

© Foto: Damir Banda/Ministarstvo odbrane Srbije

Prema njegovim riječima, za vojsku je velika stvar kada je u stanju da se oprema i naoružava iz domaćih sredstava, od domaćeg znanja i pameti.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović istakao je da vozilo M-20 6×6 predstavlja ključni faktor za obezbjeđenje zaštićene mobilnosti pješadije Vojske Srbije, za koji je predviđeno da se ostvari kroz dve familije borbenih oklopnih vozila točkaša domaće proizvodnje. Prva familija je već poznata, to su „Lazar“ i „Miloš“.

„Vozilo ima karakteristike modularnosti koje će omogućiti da se preradi u različite namjene, za prevoz teškog tereta, ranjenih itd. Moći će da nosi različite vrste naoružanja, a sa aspekta logistike bitno je da su ovo sve komponente koje se u najvećem broju proizvode u našoj zemlji“ objašnjava Miloradović.

 

Platforma šasije FAP-a 2228

 

Prema riječima poručnika Lazara Stojnića iz Sektora za klasično naoružanje Vojnotehničkog instituta, koji je rukovodilac projekta na razvoju ovog vozila, riječ je o borbenom oklopnom vozilu 6X6 tipa MRAP (Mine-Resistant Ambuch Protected) i napravljeno je na platformi šasije FAP-a 2228 koja se koristi u našem naoružanju.

© Foto: Damir Banda/Ministarstvo odbrane Srbije

„Na toj platformi napravili smo jednu oklopnu varijantu koja služi za prevoz naših pješadijskih jedinica i isturanje radi dejstva u urbanoj sredini“, istakao je poručnik Stojnić. Govoreći o nivoima zaštite, uz osnovni nivo zaštite, razvijen je i dodatni modularni oklop, koji će se, kako je dodao poručnik Stojnić, koristiti u zavisnosti od namene koju vozilo bude imalo u Vojsci Srbije.

„Kada je riječ o borbenim karakteristikama ovog vozila, ima turelu 12,7 mm i otvore na bočnim stranama i krovu kao puškarnice za posadu koje se nalazi unutra i koje može da dejstvuje iz unutrašnjosti vozila“, naglasio je poručnik Stojnić dodajući da je reč o kompletno oklopljenom vozilu koje pruža zaštitu posadi i koje sa donje strane ima protivminsku zaštitu.

(Sputnik news)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.