FAP pravi MRAP borbeno vozilo velikih dimenzija čija balistička zaštita daje šanse posadi i ukrcanim vojnicima da prežive nailazak na minu ili dejstva iz zasede, uključujući ručne raketne bacače

 

U fabrici FAP u Priboju u izradi je funkcionalni model oklopnog transportnog vozila velikih dimenzija. To je novo domaće borbeno vozilo koje se u savremenoj terminologiji nazivaju MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) vozilo.

Domaći projekat po uzoru na svjetska rješenja biće izrađen na šasiji standardnog vojnog terenskog vozila. Za te potrebe izabran je FAP 2228, formule 6×6 i nosivosti šest tona.

Novo MRAP vozilo biće izrađeno na šasiji FAP 2228

Taj kamion je takođe jedna od novina u naoružanju Vojske Srbije. Njegov razvoj završen je 2013. godine kada je prototip predat na završne provere i dvije godine kasnije potpisan je akt o usvajanju u naoružanje. Nulta serija predata je VS 2018. godine.

Portal navodi da je predviđeno da novo vozilo bude zaštićeno čeličnim pločama. One mogu da obezbjede prevoz ukrcanog odeljenja, u skladu sa karakteristikama MRAP vozila.

Ta skraćenica je postala oznaka posebne kategorije borbenih vozila nastalih u SAD 2007. Tada su za potrebe snaga angažovanih u ratu protiv terorizma u Avganistanu i Iraku naručena efikasna rješenja koja su trebala da povećaju šanse za preživljavanje vojnika u patrolama i zaštiti konvoja, baza i naselja. Na bazi terenskih vozila i komercijalnih kamiona projektovane su od SAD do Turske i Rusije desetine modela vozila MRAP“.

Portal podsjeća da se u Srbiji u kategoriju MRAP vozila može svrstati prvi model Lazara 1 iz 2008. godine. On nije ušao u naoružanje ali je poslužio kao osnova za aktuelni model koji polako stiže do jedinica VS.

Lazar 3 sada ulazi u naoružanje pješadijskih bataljona VS. Za sada je izrađeno samo šest vozila 2016. koja su u 41. bataljonu. Uskoro se očekuje sljedećih šest vozila za 21. bataljon.

Samo 12 vozila ekvivalent su jedne čete, a VS ima osam pešadijskih bataljona sa po tri čete. Čak i ako se preoružanje predviđa samo za prioritetne jedinice razmještene na jugu Srbije dinamika proizvodnje Lazara 3 veoma je niska“.

Dodaje se da su upravo vrijeme potrebno za izradu i cijena možda neki od razloga zbog koga se razvoj domaćeg borbenog vozila sada vraća nazad na MRAP.

MRAP može za manje para da se proizvede u većoj količini u saradnji klastera koji čine FAP, proizvođač šasije FAP 2228 i finalista i Zastava – Tervo zadužena za izradu balističkih ploča.

(balkansec.net)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.