Kombinujući vrhunsku nauku i savremeni dizajn, Volta generiše elektromagnetno polje između osnove i lebdeće sijalice koja se vrti s elegantnom gracioznošću

 

Ukoliko želite svoj stan da osvježite nekim unikatnim gedžetom, možete razmisliti o lebdećoj Volta sijalici koja lebdi iznad podnožja koje je napaja i omogućava da svijetli bez ikakvih žica.

Kompanija Floately koja proizvodi sijalicu, navodi da se ne trebate plašiti astronomskih cijena struje, jer se radi o „low-power“ sijalici koja koristi energetski djelotvorne LED-ove.

Iz kompanije tvrde da Volta generiše elektromagnetsko polje između sijalice i podnožja koje omogućuje da se sijalica konstantno okreće. To još više pojačava efekt nadrealnog, kao što možete da vidite u videu.

Tehnologija bežične indukcije omogućava LED sijalici da svijetli toplom, umirujućom svetlošću.

Volta sijalica se prodaje po cijeni od 99 dolara, a možete je naručiti putem ovog linka. Ne zaboravite da označite da je za Evropu (EU), kako bi vam je isporučili s evropskim utikačem.

 

Kako radi?

 

Lebdenje (levitacija) je nekada bilo nešto za što se mislilo da su sposobni samo mađioničari.

Ali, naučnici iz Floately-ja su otkrili tajne stvarne levitacije i učinili su je pristupačnijom nego ikad prije.

Njihovi proizvodi rade pomoću kalibrirane magnetne levitacije. Da bi se to postiglo, svaki se proizvod sastoji od dva dijela: baze i plutajućeg komada.

Baza

Osnovni komad se nalazi ispod plutajućeg komada i oslanja se na čvrstu površinu. Unutar njega nalaze se četiri elektromagneta smještena u četiri ugla s istim polaritetom.

Svaki par ima suprotno magnetno polje. Kao rezultat, stvara se okruglo magnetno polje koje magnetne predmete gura prema gore.

Napredni Hall senzori i pogonski krugovi kontrolišu elektromagnete stvaranjem suprotnih polova.

Plutajući komad

Plutajući komad sadrži magnet koji se odupire magnetnom polju koje stvara baza. Zahvaljujući halskim senzorima, elektromagneti su u stanju da stvore magnetska polja da bi uravnotežili plutajući komad tako da se ne prevrne ili padne.

Upravljanje elektromagnetima nije lako! Srećom, dizajneri proizvoda imaju široko znanje o PID kontroleru, koji omogućava stabilnu levitaciju.
Da biste razumjeli više o magnetskoj levitaciji, pogledajte video ispod:

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.