Postoji nekoliko velikih „prepreka” zbog kojih vlasnici automobila ne žele da se odreknu svojih benzinaca, a najveća je svakako – cijena električnih automobila

 

Informacija koju je objavio Volvo kaže da će se cijena električnih automobila izjednačiti sa automobilima na benzin za nekoliko godina, a kompanija procjenjuje da bi to moglo biti tokom 2025. godine. Međutim, prije toga će morati da se riješe mnoga otvorena pitanja.

Osim što je visoka cijena, problem je i infrastruktura za punjenje električnih automobila, njihovo stalno kašnjenje zbog nedostatka dijelova i raznih materijala. Sve su to razlozi zašto se ova priča razvija sporije nego što se očekivalo.

Kako god bilo, Evropska komisija je odlučila da se do 2035. automobili na benzin i dizel više neće prodavati. Volvo će ispoštovati tu odluku, jer do 2030. namjeravaju da cijeli vozni park promjene na električni. Tome u prilog govori i činjenica da su prestali da razvijaju automobile sa unutrašnjim sagorijevanjem, fokus je u potpunosti na EV modelima.

carVertical banner - sponsored

Već sada možete da pretpostavite da je najskuplji dio električnih automobila baterija. Nedostatak čipova i energije ih poskupljuju, a i takozvana korona kriza još uvijek ponegdje pravi probleme.

 

Litijum karbonat za EV baterije

 

Litijum-karbonatni materijal za baterije (LiCO3) je u novembru 2021. koštao 28.400 dolara po metričkoj toni. Godinu dana ranije cijena je bila samo 5.500 dolara, dok je prošle nedjelje imao cijenu od čak 85.000 dolara. To je u odnosu na 2020. godinu rasta cijena od čak 15 puta!

Prosječna količina litijum karbonata za EV baterije po kilovat satu (kVh) je oko 850 grama – konkretno za Tesla Model Ks je 85 kilograma, pa je cijena porasla sa 470 dolara na čak 7.225 dolara. To je samo za ovaj element, a slično je i sa kobaltom, magnezijumom, niklom, fosfatima, pa čak i čelikom.

Međutim, Džim Rouan (izvršni direktor Volva) najavio je da dolaze dobra vremena za električne automobile, čija bi cijena konačno trebalo da počne da se približava cijenama automobila na benzin. Tome će najviše doprineti manje i efikasnije baterije, pa će domet biti duži.

Teško je reći da li će se to zaista i dogoditi, pogotovo što su trenutni ekonomski i energetski trendovi negativni. Međutim, ako su električni automobili preskupi za kupce, neće se prodavati i cijene će morati da se koriguju. Za sada to nije slučaj jer se odlično prodaju.

Procjena za 2025. godinu je da bi kompaktni porodični automobil trebalo da košta manje od 30.000 evra.

(Racunalo)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.