Nakon 46 godina otkako je lansirana, sonda Voyager 1 je počela da šalje čudne podatke na Zemlju, a naučnici su uspjeli otkriti zašto

 

Sonda „Voyager 1“ šalje podatke o svom međuzvjezdanom okruženju kroz svoj sistem pozicioniranja, ali već neko vrijeme šalje čudne podatke na Zemlju – ponavljajući zbrkane nizove jedinica i nula. Inače „Voyager 1“ je udaljen oko 24 milijarde kilometara od Zemlje i to je letjelica koja je do sada otišla u najudaljenije dijelove svemira.

Tako su u martu NASA-ini inženjeri poslali kodiranu komandu za provjeru sistema, nakon čega je sistem podataka o letu pokazao u čemu bi mogao biti problem.

 

Oštećeni čip

 

Po svemu sudeći, oko tri posto memorije sistema podataka o letu je oštećeno, zbog čega paljenjem i gašenjem sistema u novembru 2023. godine problem nije riješen. Vjeruje se da je većina oštećenja na jednom čipu u memorijskom sistemu.

U martu su inženjeri poslali komandu sistemu podataka o letu koja mijenja određene memorijske adrese. Nakon što su dobili odgovor 22,5 sata kasnije, stručnjaci su primijetili da jedan dio sistema pokazuje čudna očitavanja.

Činilo se da su u pogrešnom formatu, a inženjer iz tima ih je uspio dekodirati, piše „Science Alert„.

Kodirani signal je sadržavao očitavanje cjelokupnog memorijskog sistema podataka o letu. Tim Voyager-a uporedio ga je sa onim koji je dobio prije nego što se problem pojavio i uspio je locirati izvor kvara.

Za sada se ne zna šta je tačan uzrok oštećenja čipa. Moguće je da je to jednostavno starost sistema ili da su za to krive energetske čestice koje putuju svemirom .

NASA vjeruje da će za nekoliko sedmica ili mjeseci uspjeti riješiti problem, odnosno zaobići oštećenje sistema podataka o letu.

Nakon toga, Voyager 1 bi trebao poslati tačne podatke o granici međuzvjezdanog prostora.