WhatsApp je uveo novu Chat Lock funkciju za korisnike Androida i iOS-a u maju, a sada ista mogućnost dolazi i za web korisnike. Ova funkcija predstavlja dodatni „sloj“ sigurnosti, omogućujući korisnicima da zaključaju pojedinačne razgovore koji sadrže osjetljive informacije ili koje žele sačuvati privatnim.

Uz Chat Lock, dolazi i redizajnirani sidebar (bočna traka) na WhatsAppu. Nova ikona za Chat Lock će biti smještena u ovu traku zajedno s Archived Chats i Starred Messages opcijama. Precizni detalji o tome kako će Chat Lock opcija funkcionisati još nisu zvanično objavljeni, ali korisnici Androida i iOS-a mogu očekivati korišćenje šifre, otiska prsta ili Face ID autentifikacije za pristup zaključanim razgovorima. Na web verziji, šifre ili pristupni ključevi, metoda autentifikacije bez šifre koja omogućava prijavu s biometrijskim podacima, mogu se koristiti u tu svrhu.

WhatsApp Web će takođe dobiti redizajnirani sidebar, zajedno s novom šemom boja za tamnu temu. Cilj promjene boja je smanjenje naprezanja očiju u uslovima slabog osvjetljenja, dok je novi sidebar dizajniran kako bi se postigla simetrija dizajna na svim platformama kompanije.

Planirane su i dodatne funkcije za mobilne aplikacije. Korisnici iOS-a će dobiti podršku za pristupne ključeve, slično kao što ih već koristi Android. Očekuje se da će svi modeli iPhonea sa iOS-om 17 podržavati ovu novu funkciju.

Što se tiče Androida, WhatsApp radi na funkciji nearby file sharing za dijeljenje fajlova. Ova opcija će funkcionisati slično kao Androidov Quick Share, omogućujući korisnicima da budu vidljivi drugima bez otkrivanja telefonskog broja onima koji nisu na listi kontakata. Takođe, planira se implementacija end-to-end enkripcije radi zaštite privatnosti korisnika.