Nove informacije ukazuju da bi se iPhone 16 mogao oslanjati isključivo na Face ID za proces verifikacije, odbacujući mogućnost povratka Touch ID tehnologije. Iako su se spekulacije o ponovnom uvođenju Touch ID-a redovno pojavljivale sa svakim novim iPhone modelom od predstavljanja iPhone X-a, čini se da Apple ne planira obnavljanje ove tehnologije u skorijoj budućnosti.

Prema izvještaju sajta MacRumors, Apple je prestao s proizvodnjom većeg dijela opreme za Touch ID čipove, a nema planova da ih ugradi u modele iPhone 16. Izvor tvrdi da će se Touch ID čipovi proizvoditi samo za iPhone SE modele tokom 2022. godine, što znači da ni budući iPhone SE 4 neće imati podršku za Touch ID.

Uz nedostatak Touch ID-a, postavlja se pitanje kako će se Face ID implementirati u iPhone 16. Prema navodima, Apple razmatra opciju smještanja Face ID tehnologije ispod displeja na narednim modelima, što bi moglo predstavljati inovaciju u dizajnu i funkcionalnosti. Sve ove informacije trenutno su nezvanične, ali ukazuju na moguće promjene u strategiji Apple-a kada je reč o metodama autentifikacije na njihovim uređajima.