Najmoćniji kosmički zrak ikada zabilježen nedavno je pogodio Zemlju, potvrđuju istraživači, ali trenutno nemaju pojma o uzroku ili porijeklu ovog fenomena. Izuzetno energična čestica, nazvana prema japanskoj boginji, došla je iz smjera praznine u svemiru o kojoj gotovo ništa nije poznato, prema najnovijim istraživanjima.

Kosmički zraci su visokoenergetske čestice, većinom sastavljene od protona ili helijevih jezgara, koje neprestano prodiru kroz svaki kvadratni centimetar svemira, uključujući i naša tijela. Međutim, mali dio tih zraka, koji Zemlju pogode otprilike jednom godišnje po kvadratnom kilometru, ubrzava se na još veće nivoe energije zbog nekih od najintenzivnijih pojava u svemiru.

Ove dodatno energične čestice, poznate kao „ultra-visokoenergetski kosmički zraci“, imaju barem jedan eksaelektron volt (EeV), ili 1 kvintilion (1 praćeno s 18 nula) elektron-volta energije, što je oko milion puta energičnije od najbržih čestica iz ubrzivača čestica koje su stvorili ljudi.

U maju 2021. godine, istraživači su detektovali jedan od tih super-punjenih kosmičkih zraka pomoću projekta „Telescope Array“ – detektora sastavljenog od pojedinačnih stanica koji pokrivaju više od 700 kvadratnih kilometara u Juti. Ova posebna čestica imala je čak 244 EeV energije, čineći je najenergičnijim kosmičkim zrakom od „Oh My God“ (OMG) čestice iz 1991. godine – najmoćnije kosmičke zrake ikada otkrivene, koja je imala energiju od 320 EeV i kretala se brže od 99.9 posto brzine svjetlosti.

Istraživači iz Osaka univerziteta (OMU) nedavno su opisali ovu kosmičku zraku u novoj studiji objavljenoj u časopisu „Science“ 24. novembra. Nazvali su misterioznu česticu „Amaterasu“, prema boginji sunca iz šinto religije koja se vjeruje da je pomogla stvoriti Japan.

„To je bilo zaista iznenađujuće otkriće. Kada sam prvi put otkrio ovu ultra-visokoenergetsku (UHE) kosmičku zraku, mislio sam da mora biti greška, jer pokazuje nivo energije neviđen u posljednje tri decenije“, izjavio je voditelj studije Tošihiro Fudži, astrofizičar na OMU.

Naučnici nisu sigurni točno odakle dolazi ova UHE zraka. „Njen smjer dolaska upućuje na prazninu u velikoj strukturi svemira“, napisali su istraživači u „Scienceu“. U toj regiji nema poznatih galaksija, maglina ili drugih kozmičkih struktura.

Moguće je da je kosmička zraka nastala negdje drugo i preusmjerena je prema nama magnetskim poljima oko zvijezde ili nekog drugog masivnog objekta. Međutim, manje je vjerojatno da će UHE kosmičke zrake biti preusmjerene od manjih energetskih pandana, napisali su istraživači.

Također nije jasno što bi moglo proizvesti tako snažnu zraku. Naučnici su predložili nekoliko mogućih izvora, uključujući eksplozije supernova, spajanje crnih rupa i pulsare.

„Ali, čestica također može poticati iz ‘nepoznatih astronomskih fenomena i novih fizičkih porijekla izvan Standardnog modela fizike“, rekao je Fudži.

Naučnici još uvijek nisu sigurni što je uzrokovalo OMG česticu 1991. godine. Tim se nada da će observatorije sljedeće generacije moći pratiti porijeklo ovih UHE čestica i pomoći otkriti što ih uzrokuje.