U Beču predstavljen prvi kulturni token na svijetu

 

Grad Beč, kao pionir u razvoju Smart City inicijativa, je i prvi grad na svijetu koji uvodi kulturni token, inovativni digitalni projekat koji spaja ekološku održivost s kulturnim doživljajem. Ovaj projekt podstiče građane da koriste ekološki prihvatljive načine kretanja poput hodanja, bicikliranja ili javnog prevoza putem aplikacije „Kultur-Token“.

Aplikacija „Kultur-Token“ bilježi putovanja i brzine kretanja putem praćenja pokreta i razlikuje različite načine mobilnosti. Kroz praćenje pređenih kilometara i ostvarene uštede CO2, korisnici ostvaruju bodove.

Za svakih ušteđenih 20 kg CO2, dobijaju QR kod koji koriste kao ulaznicu u odabrane kulturne institucije kao što su Gartenbaukino, Volkstheater, Kunsthalle i Konzerthaus.
Ovaj revolucionarni projekat ide u drugu fazu nakon prekida uzrokovanog COVID-19 pandemijom.

Kakvi podsticaji moraju biti stvoreni kako bi ljudi integrisali ekološki prihvatljivo ponašanje u svoju svakodnevnicu?

Odgovor na ovo pitanje će se tražiti u pilot fazi u kojoj učestvuje 2.000 učesnika kako bi se građanima u budućnosti ponudila odgovarajuća motivacija za ekološko ponašanje. Učesnici su podijeljeni u dvije grupe – jedna prati svoj CO2 saldo, druga ne.

Ova faza istraživanja trajaće do februara 2024. godine, a rezultati će da pruže važne uvide o potrebama i motivaciji građana za ekološki prihvatljivo ponašanje.

AIT (Austrian Institute for Technology) pruža naučnu podršku projektu, analizirajući podatke prikupljene putem aplikacije. Svi zainteresovani građani Beča mogu podržati ovu inicijativu koja kombinuje zaštitu okoline sa kulturnim doživljajem tako što će se prijaviti za učešće na zvaničnom web sajtu Grada Beča.