Novi interfejs WhatsApp-a za Android izgleda slično iOS-u gdje se navigacijska traka nalazi na dnu i nudi čistiji izgled

 

Najnovije ažuriranje WhatsApp aplikacije koje stiže za Android uređaje donosi novi izgled korisničkog interfejsa.

WhatsApp testira novi interfejs za svoju Android aplikaciju gdje dodaje novu karticu za navigaciju. Ovo bi bio veliki redizajn u smislu korisničkog interfejsa aplikacije. Promjena je takođe slična WhatsApp-u na iOS-u, ali je trenutno samo u testiranju bez potvrde da li će zaista dobiti stabilno izdanje.

Novi test je predstavljen u WhatsApp beta verziji za Android verziju 2.23.8.4. WhatsApp beta testeri na Androidu mogu otići u Google Play Store i preuzeti ovo ažuriranje kako bi dobili novi interfejs. Ali neće svi beta testeri dobiti novi interfejs i neki će možda morati da sačekaju šire uvođenje. Zainteresovani se mogu prijaviti i za WhatsApp beta program kako bi isprobali neobjavljene funkcije.

Novi interfejs u suštini donosi novu navigacionu traku na dnu ekrana. Prema snimcima ekrana koje je podijelio WABetaInfo, možemo vidjeti navigacijsku traku u kojoj se nalaze razgovori, zajednice, status i pozivi. Ovo takođe eliminiše postojeći odjeljak za razgovore, status i pozive koji se trenutno nalazi na vrhu aplikacije. Takođe čini čišći i praktičniji način za pristup vašim razgovorima, zajednicama, ažuriranjima statusa i pozivima.

whatsapp novi interfejs
Whatsapp-ov novi interfejs (WABetaInfo)

Uz donju traku za navigaciju, gornji dio WhatsApp-a sada ima samo ikonu kamere, alat za pretragu i dugme menija sa tri tačke. Ovaj interfejs bi bio donekle sličan WhatsApp-u na iOS-u gdje ima razgovore, status, zajednice, pozive i postavke na donjoj traci ekrana. Iako se možda ne čini kao veliko renoviranje, bilo bi osvježavajuće s obzirom na to koliko rijedak WhatsApp redizajnira svoj korisnički interfejs.

Međutim, WaBetaInfo prenosi da su neki korisnici prijavili da upravo novi interfejs uzrokuje pad aplikacije kada je otvore. Iz WhatsApp-a su se oglasili povodom ovog problema i naveli su da su svjesni ovog problema i da rade na njegovom otklonjanju.

Korisnici koji imaju ovaj problem, mogu deinstalirati i ponovo instalirati WhatsApp. Potrebno je zatim da obrišu keš memoriju i podatke aplikacije. Ako ni ovo ne bude funkcionisalo, biće primorani da prijave problem WhatsApp-u.