Kumulativno ažuriranje prekida mrežnu povezanost u nekim slučajevima za aplikacije poput Office 365

 

Windows 10 ima novu grešku koja utiče na internet konekciju nekih korisnika, a u nekim slučajevima sprečava da se velike aplikacije – poput Office 365 – nađu na mreži, što otežava život onima koji pokušavaju koristiti te aplikacije za posao od kuće dok su u izolaciji tokom izbijanja Covid-19.

Problem može uticati na one koji koriste Windows 10 ažuriranje iz maja 2019 ili novembra 2019 i uzrokovan je Microsoftovim kumulativnim ažuriranjem KB4535996 (koje je neobavezno ažuriranje uvedeno krajem februara).

Greška može sprečiti Office 365, Microsoft Outlook, Microsoft Teams – i drugi softver osim toga, uključujući Microsoftove web pretraživače – da se povežu s internetom, s očiglednim problemima za one koji rade od kuće i koriste ove aplikacije u ovim teškim vremenima.

Microsoft napominje da svaki softver koji koristi WinHTTP ili WinInet može (imajte na umu da je upotrebljena riječ može – dakle, problem nije zagarantovan da se manifestuje) imati problema sa pristupom Internetu.

Upozorenje je da mnogi koji su pogođeni ovim pitanjem koriste VPN, a to su ljudi koji su najviše podložni udaru gremlina. Ali naravno oni koji rade od kuće i moraju se prijaviti u udaljene sisteme i raditi s osjetljivim poslovnim podacima, oni najvjerovatnije koriste VPN za bolju sigurnost koju pruža.

Očito se problem može dogoditi prilikom povezivanja ili prekida veze s VPN-a.

Microsoft objašnjava: „Uređaji koji koriste ručni ili automatski konfigurirani proxy, posebno s virtualnom privatnom mrežom (VPN), mogu prikazati ograničen ili nikakav status internet veze u pokazatelju statusa mrežne povezanosti (NCSI) u području notifikacija.

„To se može dogoditi kada ste povezani ili isključeni sa VPN-om ili nakon promjene stanja između ta dva.“

 

Kako popraviti ovu grešku?

 

Što se tiče popravka, Microsoft ovome daje prioritet kao što možete i da zamislite, gurnuvši zakrpu na vrata prije uobičajenog zakazanog mjesečnog izdanja, a ona bi trebala biti dostupna početkom aprila.

U međuvremenu, pozitivnija vijest je da postoji vrlo lako potencijalno rješenje i da je jedino što je potrebno da restartujete vašu mašinu. To može ili ne mora funkcionisati, ali barem to nije teško učiniti (klasična boljka Windowsa, kada nešto ne radi a ne znaš šta je, restartuj mašinu i proradiće 50/50).

S druge strane, ako to morate raditi tokom čitavog radnog dana, to očigledno može biti prilično frustrirajuće i potencijalno ćete trošiti prilično vremena gledajući ekran za pokretanje sistema ili postavljanje radne površine. I naravno, ovo nije zagarantovano rešenje – mada je bar ublažavanje malih napora.

Ažuriranje koje je Microsoft prepoznao kao izvor problema, KB4535996, primijenilo je brojne ispravke, uključujući rješenje za problem gdje se Windows okvir za pretraživanje ne prikazuje ispravno, a takođe je poboljšalo performanse baterije za prenosne računare u modu modernog stanja pripravnosti.

Vreme pojave ove greške u operativnom sistemu Windows 10 očito je problematično, ali uz malo sreće oni koji pate od ruku ovog bug-a naći će rešenje možda već sljedeće nedelje, zavisno od toga koliko tačno početkom aprila Microsoft misli izbaciti zakrpu.

 

(ITmixer / Techradar)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.