U najnovijoj „canary“ verziji za pregled Windows 11, verzija 26002, korisnici mogu istražiti novouvedeni režim uštede energije dizajniran da poboljša karakteristike energetske efikasnosti operativnog sistema. Ovaj način rada posebno cilja na uštedu energije i na prjenosnim i na desktop računarima, iako je važno napomenuti da može rezultirati određenim smanjenjem performansi sistema.

Kako bi pristupili i kontrolisali ovu novu funkciju za uštedu energije, korisnici mogu koristiti panel „Brze postavke / Quick Settings“ u postavkama napajanja, kako je izvijestio Windows Central. Primarni cilj ove funkcije je produžiti vijek trajanja baterije prenosnih računara moderiranjem određenih aspekata performansi i pozadinskih procesa. Iako desktop računari takođe mogu imati koristi od ovog režima, uticaj na njihovu potrošnju energije je generalno manje izražen. Korisnici imaju fleksibilnost da prilagode način rada s opcijama kao što su automatsko aktiviranje na određenom nivou baterije, ručno uključivanje ili kontinuirani rad.

Osim uvođenja režima za uštedu energije, Windows 11 Build 26002 donosi nekoliko drugih poboljšanja. Panel „Brze postavke“ je poboljšan radi poboljšanog odziva i jednostavnijeg upravljanja VPN postavkama. Uz to, „Wifi Quick Settings“ sada uključuje standardno dugme za osvježavanje, proširujući dostupnost ovog alata izvan određenih verzija za pregled. Ažuriranje takođe uvodi nova obaveštenja u vezi sa nalogom za Microsoft naloge na početnoj stranici Podešavanja i uključuje razne ispravke grešaka, detaljno opisane u zvaničnom Windows blogu.

Pročitajte još: Ako vam je WiFi signal slab probajte ovo

Ukratko, ovo ažuriranje za Windows 11 ima za cilj optimizaciju energetske efikasnosti i korisničkog iskustva. Uvođenje funkcije za uštedu energije, zajedno sa poboljšanjima brzih postavki i dodatnim poboljšanjima, pokazuje Microsoftovu posvećenost poboljšanju funkcionalnosti i upotrebljivosti operativnog sistema.

 

Ovo su ključne karakteristike u Windows 11 Build 26002:

 

  1. Režim za uštedu energije: Uveden da produži vijek trajanja baterije i smanji potrošnju energije, dostupan i za prijenosne i desk računare. Korisnici ga mogu uključiti i isključiti putem Brzih postavki ili ga konfigurirati da se automatski aktivira na osnovu procenta baterije.
  2. Poboljšanja brzih postavki: Poboljšane performanse i odziv brzih postavki u sistemskoj paleti, čineći ih lakšim za korisnika.
  3. Upravljanje VPN-om: Upravljanje postavkama VPN-a sada je lakše uz novi prekidač za podjelu za pojedinačne VPN-ove i poboljšano upravljanje listama za više VPN-ova.
  4. Osvježavanje Wi-Fi brzih postavki: Novo dugme za osvježavanje dodato je u preklopnik brzih postavki Wi-Fi, omogućavajući korisnicima da osvježe listu dostupnih bežičnih mreža.
  5. Obavještenja u vezi sa nalogom: Obaveštenja za Microsoft naloge su sada prikazana na početnoj stranici Podešavanja, pružajući informacije i opcije upravljanja za Microsoft aplikacije i pretplate.

 

Značajne ispravke grešaka:

 

  1. Problem s instalacijom aplikacije: Riješen je problem koji je uzrokovao neuspjeh instalacije aplikacije, uključujući Phone Link, s greškom 0x87AF0813 u prethodnom apdejtu.
  2. Zastoj u Microsoft Store-u: Riješen je osnovni problem koji je uzrokovao zaglavljivanje Microsoft Store-a prilikom provjere i instaliranja ažuriranja aplikacija u nedavnim verzijama Canary Channel-a.
  3. Pad postavki: riješen problem koji je uzrokovao rušenje postavki prilikom navigacije na Bluetooth i uređaji > Touchpad.
  4. Rušenje File Explorer-a: Rešen je problem zbog kojeg se File Explorer ruši prilikom pokretanja za korisnike koji koriste opciju regionalnog sortiranja koja nije zadana.
  5. Uklanjanje pozadinskih ploča ikona: Uklonjene su obojene pozadinske ploče sa ikona aplikacija u Postavke > Aplikacije > Instalirane aplikacije (Settings > Apps > Installed apps) i Postavke > Sistem > Obavještenja (Settings > System > Notifications), uz daljnja poboljšanja koja se očekuju u budućim ažuriranjima.

(IT mixer)