Bolje ikad nego nikad

 

Prošle su skoro 3 decenije od uvođenja RAR formata, suštinskog pratioca softverskih pirata i svakodnevnih korisnika interneta u danima dial-up modema i „glomaznih“ arhiva od 5MB. Do danas, format je opstao, pouzdana opcija za dijeljenje i kompresiju podataka.

Međutim, do sada je korištenje RAR-a bilo otežano nedostatkom matične Windows podrške, pri čemu su korisnici morali ovisiti o WinRAR softveru treće strane za osnovne RAR funkcije. Od ove sedmice, međutim, Microsoft je objavio svoje planove da uvedu Windows sa izvornom RAR podrškom – potez koji će, osim bilo kakvih daljih tehničkih poteškoća, okončati više od dvije decenije čekanja za korisnike Windowsa.

 

Windows tim istakao efikasnost i svestranost RAR datoteke

 

Poticaj za Microsoftovu odluku vjerovatno proizlazi iz smanjene potrebe za specijaliziranim softverom za kompresiju kako su se povećale brzine širokopojasnog pristupa i veličina skladištenja. Prema ovoj logici, razumljivo je da bi web hosting, e-trgovina, distribucija medija i drugo mogli imati značajne koristi od izvorne Windows RAR podrške. Štaviše, sa dodatnom pozadinskom procesorskom snagom povezanom sa modernim računarima, proširenje ovih arhiva moglo bi rezultirati bržim povećanjem performansi, kao što sugeriše nedavna najava.

U blog postu objavljenom u vezi sa najavom, Windows tim je istakao efikasnost i svestranost RAR datoteke, kao i njihovu motivaciju za uključivanje formata u izvorne Windows biblioteke.

“Smanjenje rada” je naslov posta, referenca na rad koji je sačuvan kao rezultat izvorne RAR podrške.

“Dodali smo izvornu podršku za dodatne arhivske formate, uključujući tar, 7-zip, rar, gz i mnoge druge koristeći libarchive open-source projekat. Sada možete dobiti poboljšane performanse funkcionalnosti arhiviranja tokom kompresije na Windows-u.”

Uključivanje RAR formata u Windows označava kulminaciju više od dvije decenije razvoja i zagovaranja od strane RAR Lab-a, ruskog studija za razvoj softvera odgovornog za razvoj WinRAR softvera.

Shodno tome, studio za razvoj softvera imao je razloga da brine o svojoj budućnosti u svjetlu razvojnog ciklusa Windows 11 operativnog sistema.

„Prije svega, osjećamo se počašćenim Microsoftovom odlukom“, napisala je Louise, predstavnica za prodaju i marketing kompanije u odgovoru na intervjue. “Nadajmo se da će ovo RAR kompresiju učiniti još popularnijom i dostupnijom onim korisnicima koji nisu upoznati sa WinRAR-om.”

Louise je posebno izrazila želju da ova odluka podstakne korisnike da kupe WinRAR licencu od 30 dolara, umjesto da jednostavno koriste softver u probnom periodu. Za dugoročne korisnike, kupovina WinRAR licence predstavljala bi priznanje višestrukih prednosti softvera, kao i način da se vrati kompaniji čije usluge su decenijama koristile mnogim korisnicima.

 

RAR Lab saglasan sa odlukom

 

Kako se tim u RAR Lab-u složio putem e-pošte, budućnost Windows-a izgleda prilično svijetla.

„Moramo nastaviti da razvijamo WinRAR kako bismo ga učinili još privlačnijim korisnicima, a upravo smo objavili Beta verziju za WinRAR 6.22 i trenutno radimo na velikoj nadogradnji, koja će, nadamo se, biti spremna do kraja godine.”

Iako su naši računari danas uobičajeniji nego što su bili na prijelazu stoljeća, svi možemo odvojiti trenutak da se prisjetimo skromnih početaka Windowsa i radujemo se što je RAR datoteka konačno izvorno podržana u Windowsu 11. Možemo se samo pitati šta će narednih „dvadeset osam godina“ korišćenja računara i kompresije datoteka donijeti.

(IT mixer)