„Xaver 1000“ uređaj omogućava specijalnim jedinicama da otkriju objekte i ljude iza zidova korišćenjem algoritma za praćenje, zasnovanog na vještačkoj inteligenciji, navodi se u izvještaju

 

„Xaver 1000“, koji proizvodi izraelska kompanija „Camero-Tech“, prvi je predstavljen na izložbi „Eurosatury“ 2022. u Parizu. To je dio „See Through Valls“ porodici proizvoda koji, prema navedenoj kompaniji, pružaju informacije u stvarnom vremenu o objektima i ljudima skrivenim iza zidova.

Camero-Tech tvrdi da je novi Xaver 1000 „bitan sistem“ za vojsku, policiju, obavještajne jedinice i timove za traženje i spašavanje.

Kompanija kaže da je to novi alat za taktičke aktivnosti, jer može otkriti prisutnost života u sobama, broj ljudi i njihovu udaljenost od sistema, visinu i orijentaciju cilja na opšti raspored prostora.

Xaver 1000 može da prikaže žive objekte iza zidova, u tako visokoj rezoluciji da može otkriti da li sjedi osoba, stoji ili leži, čak i ako je bila nepomična duže vrijeme. Takođe mogu da otkriju određene dijelove tijela, saopštila je kompanija.

Rukovanje je, sa druge strane, jednostavno i zahtjeva minimalnu obuku, piše portal Shephard Media, potrebno je samo jedna osoba za korišćenje jednostavnog interfejs na ugrađenom 10,1-inčnom ekranu osjetljivom na dodir.

Ovaj uređaj može da prodre kroz većinu uobičajenih građevinskih materijala, ističu u Camero-Techu.

(Business Insider)

 

Dopada vam se  IT-mixer? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.