Xiaomi je nedavno predstavio revolucionarni patent koji se odnosi na bežično punjenje električnih vozila (EV). Iako je patent u ranoj fazi i predstavlja određenu složenost zbog trenutnog tehnološkog pejzaža, on uvodi intrigantan koncept koji bi mogao utrti put budućim inovacijama u sektoru EV punjenja.

Patent opisuje novi pristup u kojem se kompaktno pomoćno vozilo, opremljeno baterijom, autonomno približava električnom vozilu kojem je potrebno punjenje. Koristeći naprednu autonomnu tehnologiju, pomoćno vozilo se neprimetno usklađuje sa ciljnim EV i uspostavlja vezu za bežično punjenje. Čini se da je veliki mehanizam zavojnice ključni element odgovoran za povezivanje dva vozila tokom procesa punjenja.

Xiaomi patent za bežicno punjenje Električnih vozila
Xiaomi patent za bežicno punjenje Električnih vozila – šematski prikaz

Međutim, važno je napomenuti da patent ostaje preliminarni koncept, ostavljajući više pitanja nego odgovora. Na primjer, ako se ovaj koncept prvenstveno odnosi na stacionarna vozila, čini se znatno složenijim u poređenju s tradicionalnim metodama punjenja kablom. Pojam flote komunalnih vozila koja se kreću parkiralištem za punjenje stacionarnih električnih vozila može predstavljati značajne logističke izazove i izazvati sumnje u njegovu komercijalnu održivost.

Alternativno, patent bi mogao predložiti rješenje za mobilno punjenje, slično vučenju pomoćnog vozila kao prikolice za punjenje za punjenje električnih vozila u pokretu. Bez obzira na to, ovaj pristup bi zahtijevao značajan napredak u mogućnostima pogona EV i tehnologiji punjenja kako bi se osigurala kompatibilnost i sigurnost.

carVertical banner - sponsored

Industriji električnih vozila nije strano brzo napredovanje, a ono što danas može izgledati nevjerovatno moglo bi postati stvarnost u bliskoj budućnosti. Kao takvi, nastavićemo da pratimo napredak ovog patenta i bilo koji kasniji razvoj u svetu tehnologije električnih vozila koji se stalno razvija.

(IT mixer / News Mydrivers)