Rakuten Viber je najavio novu seriju poslovnih funkcionalnosti i alata prilagođenih malim i srednjim preduzećima. Uvođenjem raznovrsnih poslovnih rješenja, ova super-aplikacija se razvija u komunikacijsko središte za širok spektar kompanija, nudeći podršku za postizanje njihovih marketinških ciljeva i omogućavajući lokalnim korisnicima da otkriju njihove usluge.

Šezdeset posto online kupaca bi napustilo brendove koji ne implementiraju personalizaciju sadržaja. U nastojanju da ispune ova očekivanja, kompanije se okreću popularnim aplikacijama za razmjenu poruka kako bi pružile personalizirano korisničko iskustvo. Sa preko milijardu preuzimanja aplikacija samo na Android platformi, Viber može povezati kompanije sa velikim brojem potencijalnih kupaca, navodi Telegraf.

Kao odgovor na rastuću potražnju za interakcijom između brendova i korisnika unutar aplikacije, Viber je proširio svoju lepezu alata, osnažujući kompanije da dođu do novih kupaca, izgrade i održe lojalnost i povećaju svoju prodaju.

Prvo rješenje koje će biti predstavljeno na platformi je besplatan, samouslužni komunikacijski centar dizajniran za mala i mikro poduzeća. Ovaj centar će omogućiti preduzećima da se lako povežu sa lokalnim potrošačima, obrađuju pristigle upite, poboljšaju vidljivost svojih poslovnih profila i stimulišu prodajne aktivnosti.

Korisnici će moći bez muke pronaći željene kompanije putem Viberove funkcije pretraživanja ili klikom na ponuđeni link, istražiti profil brenda i započeti razgovore s njima.

Preduzetnici će imati mogućnost da odvoje poslovanje od lične komunikacije, povećavajući potencijal za dalju interakciju sa kupcima i podstičući rast poslovanja.

Viberovi novi samouslužni poslovni nalozi trenutno su besplatni i dostupni u Grčkoj i na Filipinima. Srbija bi ovu uslugu trebalo da dobije 2024. godine, sa planovima da se proširi i na druga svjetska tržišta.

Prilagođeni planovi cijena za dodatne usluge će biti ponuđeni ubrzo nakon početnog lansiranja, na osnovu povratnih informacija i potreba koje su izrazile kompanije koje ih koriste. „Širenjem našeg portfelja usluga u domenu poslovanja, ponovo potvrđujemo našu posvećenost pružanju rješenja za kompanije svih veličina i profila,“ napominje Kristina Konstadače, direktorica prihoda u Rakuten Viberu. Ona dodaje: „Naša misija je jasna: da ponudimo prilagođene usluge preduzećima sa širokim spektrom potreba. Oni koji žele da razviju svoje poslovanje imaće ove mogućnosti u aplikaciji. Uz Viber kao partnera za rast i poslovni razvoj, kompanije će imati komunikacijska platforma koja im je na raspolaganju kako bi se efikasno prilagodili novim izazovima koji se javljaju u njihovim tržišnim iskustvima.“