Xiaomi je predstavio svoj prvi e-Book reader „Mi Reader“ sa 6-inčnim e-ink ekranom, četverojezgrenim procesorom, LED osvjetljenjem te baterijom od 1800 mAh koja se puni putem USB Type-C priključka

 

Kompanija Xiaomi se osim primarnog poslovanja s pametnim telefonima i nosivim uređajima u prošlosti pozabavila predstavljanjem različitih gadgeta kao što su osvježivači vazduha, pametni bicikli te pametna obuća a sada je predstavila i svoj e-Book reader pod nazivom Mi Reader.

Sada planiraju ući i na tržište e-Book readera baziranih na e-ink zaslonima gdje trenutno dominiraju tvrtke Amazon i Rakuten sa svojim Kindle odnosno Kobo uređajima.

Pročitajte još: “IBM transformers” – pametan sat koji postaje telefon ili tablet

Xiaomijev prvi e-Book reader zove se Mi Reader i dostupan je putem Mi Crowdfundinga. Sadrži 6-inčni e-ink ekran s antirefleksivnim slojem i rezolucijom od 1024 x 768 piksela (212 ppi-a), kao i LED osvjetljenje za lakše čitanje e-knjiga u slabijim uvjetima osvjetljenja s 24 različita podesiva nivoa.

U unutrašnjosti Xiaomijeva e-Book readera nalazi se četverojezgreni Allwinner B300 procesor na taktu od 1,8 GHz, 1 GB RAM-a te 16 GB interne memorije za skladište oko 5000 elektronskih knjiga i dokumenata (sam e-Book reader podržava formate kao što su PDF, EPUB, TXT, kao i Office dokumente).

Baterija ima kapacitet od 1800 mAh te ju je moguće puniti putem USB Type-C priključka, a tu je i operativni sistem baziran na Android 8.1 Oreo verziji. U Kini će se Mi Reader prodavati s cijenom od 579 juana (oko 74 evra).

(Bug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.