Kompanija IBM odavno nije napravila ni jedan uređaj namjenjen krajnjim korisnicima (pametan sat, pametni telefon, tablet ili PC), ali je to nije spriječilo da patentira ideju koja bi, možda, mogla biti upotrijebljena u budućnosti.

Ta kompanija decenijama važi za IT kompaniju sa najvećim brojem patenata.  Jedna od njihovih poslednjih ideja je pametni sat sposoban da se fizički transformiše u telefon ili tablet, koji će se nositi na ruci.

Na današnjem nivou tehnološkog razvoja, takav proizvod nije moguće napraviti, pa – ko zna, možda jednog dana postane stvarnost.

IBM kupio Red Hat – najveća softverska akvizicija u istoriji?

Patent se odnosi na pametni sat sa ekranom bez ivica, nešto većim od trenutno aktuelnih dimenzija ekrana na sličnim uređajima.

Razlika je u tome što taj ekran može da se na neki način „multiplikuje“ četiri ili osam puta, čime se efektivno povećava njegova površina i rezolucija.

U objašnjenju ovog koncepta IBM kaže da se za povećanje ekrana koristi slajder, a da su dodatni ekrani „spakovani“ ispod osnovnog.

Ovakav proizvod sigurno na tržištu nećemo vidjeti u narednim godinama, ali to ne spriječava IBM da patentira čak i ideje koje se danas možda mogu smatrati glupim.

Strategija ove kompanije je da nagrađuje zaposlene čiji patenti budu prihvaćeni, jer se na taj način stvara baza za eventualno buduće licenciranje patentirane tehnologije, ali i za (sve unosnije) sudske tužbe za neovlašćenu upotrebu patenata.

(Venture Beat)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.